OCIJENI

Implantologija: savjeti za trajne i prirodne zamjene zuba

Objavljeno: 23.2.2024. 15:12

Gubitak zuba može predstavljati značajan izazov za oralno zdravlje i kvalitetu života. Međutim, zahvaljujući suvremenim dostignućima u stomatologiji, implantati su postali izvanredna opcija za trajnu i prirodnu zamjenu izgubljenih zuba. U ovom članku, istražit ćemo ključne informacije o implantologiji i pružiti savjete za održavanje trajnih rezultata.

Što su implantati?

Implantat je titanijski vijak izrađen od biokompatibilnog materijala koji se kirurški ugrađuje u čeljusnu kost. On zamjenjuje korijen zuba koji nedostaje i potpuno zadovoljava estetske i funkcionalne zahtjeve. Implantati se mogu ugraditi i u gornju i donju čeljust te se koriste za zamjenu pojedinih zuba ili podršku mostovima i protezama.

Prednosti implantata

  • Očuvanje susjednih zuba: Implantati omogućuju zamjenu izgubljenih zuba bez potrebe za brušenjem susjednih zuba, što je često slučaj kod izrade mostova.
  • Bolja retencija proteza: Implantati se koriste i za fiksiranje mobilnih proteza, što osigurava bolju retenciju, smanjuje iritaciju zubnog mesa i poboljšava funkcionalnost.

Postupak ugradnje

Postupak ugradnje implantata obično se izvodi u dva koraka. Prvo se implantat ugradi u kost i prekrije sluznicom. Nakon perioda cijeljenja koji traje od 3 do 6 mjeseci, postavlja se vanjski dio implantata na koji se izrađuje protetski rad, poput keramičke zubne krune, mosta ili proteze.

Trajnost implantata

Trajnost implantata ovisi o nekoliko faktora, uključujući oralnu higijenu, opće zdravstveno stanje pacijenta i navike. Implantati nemaju prirodnu zaštitu kao prirodni zubi, pa je održavanje dobre oralne higijene ključno za sprječavanje nakupljanja plaka i bakterija oko implantata.

Mogućnost odbacivanja implantata

Implantati su izrađeni od titana, materijala koji organizam obično ne odbacuje. Međutim, postoji mogućnost da implantat ispadne u prvih mjesec dana nakon kirurškog zahvata, što se najčešće povezuje s neprimjerenom kirurškom tehnikom ili slabom gustoćom kosti.

Završetak protetskog rada

Potpuna osteointegracija implantata obično traje od 3 do 4 mjeseca za donju čeljust i 4 mjeseca za gornju čeljust. Tijekom tog vremena pacijenti koriste privremene zube, a nakon toga izrađuju se trajni protetski radovi.

Održavanje implantata

Pacijenti s implantatima trebaju redovito održavati visoku oralnu higijenu. Preporučuju se posebne četkice, zubne svile i druge higijenske mjere prema uputama stomatologa. Redoviti kontrolni pregledi također su važni za očuvanje zdravlja oko implantata.

Implantologija pruža trajne i prirodne zamjene za izgubljene zube, ali zahtijeva pažljivo održavanje. S dobrim higijenskim navikama i redovitim posjetima stomatologu, implantati mogu trajati mnogo godina, pružajući pacijentima osmijeh koji izgleda i funkcionira poput prirodnih zuba.

Svoje oralno zdravlje i osmijeh povjerite stručnjacima u A2 dent- Ordinaciji Dentalne Medicine Dužević - Dubrović. Naša stručna ekipa kombinira suvremene materijale i tehnike kako bi vam pružila najbolju skrb. Bez obzira na vaše potrebe, želje ili mogućnosti, svakom pacijentu pristupamo individualno s povjerenjem kao temeljnom vrijednošću. Zajedno ćemo pronaći najbolji ishod za vaš osmijeh i oralno zdravlje.

Zapratite nas i na Facebooku.


OCIJENI