OCIJENI

Izbor invalidskih kolica: Ključni faktori pri odlučivanju

Objavljeno: 20.11.2023. 12:53

Invalidska kolica su neophodna pomagala za osobe sa ograničenom pokretljivošću. Pravilno odabrana invalidska kolica mogu značajno poboljšati kvalitetu života osobe koja ih koristi. Međutim, zbog različitih modela, karakteristika i opcija dostupnih na tržištu, donošenje odluke može biti izazovno. Kako bismo vam olakšali, u nastavku donosimo ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom izbora invalidskih kolica.

Tip invalidskih kolica

Prvi korak pri izboru invalidskih kolica je odabir odgovarajućeg tipa. Postoje različite vrste invalidskih kolica, uključujući manuelna kolica, električna kolica i sportska kolica. Vaš izbor ovisi o vašim potrebama. Osobe sa većim potrebama za podrškom u kretanju obično preferiraju električna kolica, dok manuelna kolica pružaju veću kontrolu i fizičku aktivnost.

Veličina i dimenzije

Pravilna veličina invalidskih kolica ključna je za udobnost i praktičnost. Kolica trebaju odgovarati vašoj visini, težini i građi tijela kako bi vam bila udobna dok ih koristite. Također, morate uzeti u obzir širinu i dužinu kolica kako biste se lako kretali u različitim okruženjima.

Materijali i udobnost

Kvaliteta materijala od kojih su napravljena invalidska kolica igra značajnu ulogu u njihovoj trajnosti i udobnosti. Sjedište i naslon trebaju biti dobro podstavljeni kako bi se spriječio pritisak na tijelo. Također, obratite pažnju na materijal presvlake i rukohvata kako biste osigurali dugotrajnost i lakše održavanje.

Prateća oprema

Osim osnovnih karakteristika, važno je razmisliti o dodatnoj opremi koja vam može biti od koristi. To uključuje držače za štake ili hodalicu, mjesto na kojem ćete moći držati svoje stvari, nosače za kišobrane ili bilo koju drugu opremu koja će olakšati vaš svakodnevni život.

Važno je konzultirati se sa stručnjacima za pomagala i fizioterapeutima kako biste dobili personaliziranu preporuku za izbor invalidskih kolica. Vaša individualna situacija i potrebe ključni su faktori koji će utjecati na konačnu odluku. Investiranje vremena i truda u pravilan izbor invalidskih kolica može značajno poboljšati kvalitetu vašeg života i omogućiti veću neovisnost u svakodnevnim aktivnostima.

Za najbolji izbor ortopedskih i invalidskih pomagala, te pomagala za inkontinenciju, posjetite S. M. PROMET - specijaliziranu trgovinu i savjetovalište. Naša ponuda uključuje brendove poput Otto Bock, Kiwi, Lisa, Bascula, Shape, Kimba, Ormesa, Obi, Aluki, Clip i New Bug.

Za sve dodatne informacije i savjete, slobodno nas kontaktirajte. Naš stručni tim je tu da vam pomogne pronaći prava rješenja za vaše potrebe. Vaša udobnost i dobrobit su naš prioritet!


OCIJENI