OCIJENI

Utjecaj hormonskih promjena na zdravlje zubi kod žena

Objavljeno: 18.6.2024. 9:45

Hormonske promjene tijekom života žene mogu značajno utjecati na zdravlje zubi i usne šupljine. Od puberteta, preko trudnoće, do menopauze, svaka faza donosi svoje izazove. U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u Zagrebu, razumijemo specifične potrebe žena i pružamo stručnu pomoć kako bi se osiguralo optimalno zdravlje zubi kroz sve životne faze.

Hormonske promjene i oralno zdravlje

Pubertet

Tijekom puberteta, povećanje razine estrogena i progesterona može uzrokovati povećanu osjetljivost desni. Ovo stanje, poznato kao pubertetski gingivitis, manifestira se crvenilom, oteklinama i krvarenjem desni. Redovite kontrole kod stomatologa i pravilna oralna higijena ključni su za održavanje zdravlja desni i zubi tijekom ovog perioda.

Menstruacija

Mnoge žene primjećuju promjene u zdravlju desni tijekom menstrualnog ciklusa. Hormonalne fluktuacije mogu dovesti do menstruacijskog gingivitisa, koji karakteriziraju upale i krvarenje desni neposredno prije ili tijekom menstruacije. Ovi simptomi obično nestaju nakon završetka ciklusa, ali je važno održavati redovitu oralnu higijenu i posjetiti stomatologa ako problemi potraju.

Trudnoća

Trudnoća donosi značajne hormonalne promjene koje mogu utjecati na zdravlje zubi i desni. Trudnički gingivitis je česta pojava i može se pogoršati ako se ne liječi. Simptomi uključuju crvene, otečene i krvareće desni. Osim toga, povećan rizik od razvoja parodontalne bolesti može imati negativan utjecaj na trudnoću, uključujući prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu. Redovite posjete stomatologu i dobra oralna higijena ključni su za prevenciju ovih problema.

Menopauza

Tijekom menopauze, smanjenje razine estrogena može dovesti do suhoće usne šupljine, peckanja, promjene okusa i povećanog rizika od karijesa i parodontalne bolesti. Suhoća usne šupljine, ili kserostomija, može biti posebno neugodna i povećati rizik od infekcija. Stomatolozi mogu preporučiti različite tretmane i proizvode za ublažavanje simptoma i održavanje oralnog zdravlja.

Kako održavati zdravlje zubi tijekom hormonskih promjena

  1. Redovite kontrole kod stomatologa: Redoviti pregledi i profesionalno čišćenje zubi ključni su za rano otkrivanje i liječenje problema.

  2. Pravilna oralna higijena: Temeljito četkanje zubi dva puta dnevno, korištenje zubnog konca i antibakterijske vodice za ispiranje usta pomažu u održavanju zdravlja zubi i desni.

  3. Uravnotežena prehrana: Prehrana bogata vitaminima i mineralima, posebno kalcijem i vitaminom D, važna je za zdravlje zubi i kostiju.

  4. Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako biste spriječili suhoću usne šupljine i ispirali ostatke hrane i bakterije.

  5. Savjetovanje sa stomatologom: Ako primijetite bilo kakve promjene ili probleme, konzultirajte se sa stomatologom za savjete i tretmane prilagođene vašim potrebama.

Hormonske promjene imaju značajan utjecaj na zdravlje zubi i desni kod žena. U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović, pružamo stručnu njegu i savjete kako bi vam pomogli održati zdrav osmijeh kroz sve faze života. Ako imate pitanja ili trebate stručnu pomoć, kontaktirajte nas danas i dogovorite konzultacije. Naš ljubazni tim spreman je pomoći vam na putu do zdravog i lijepog osmijeha.

Posjetite nas u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović u Zagrebu i uvjerite se u kvalitetu naših usluga. Vaše zdravlje i osmijeh su naš prioritet!

OCIJENI