OCIJENI

5 savjeta za održavanje oralne higijene s ortodontskim aparatićem

Objavljeno: 20.2.2024. 15:39

Nedavno ste dobili ortodontski aparat, a osjećate se pomalo izgubljeno u svijetu četkica, konaca i posebnih tehnika čišćenja? Ne brinite, niste sami! Održavanje oralne higijene s ortodontskim aparatićem može izgledati kao izazov, ali uz pravilne savjete i rutinu, održavanje zdravog osmijeha može biti jednostavno. Evo pet ključnih savjeta koji će vam pomoći održati oralnu higijenu na vrhunskoj razini tijekom nošenja ortodontskog aparatića.

1. Temeljito četkanje je ključno

Prvi i najvažniji korak prema održavanju oralne higijene s ortodontskim aparatićem je temeljito četkanje zuba. Koristite meku četkicu i postavite je pod kutem od 45 stupnjeva prema zubima. Posebno pazite na čišćenje oko bravica i žica, jer se bakterije lako skupljaju na tim područjima. Preporučljivo je četkati zube najmanje dva puta dnevno, a idealno je nakon svakog obroka.

2. Čišćenje koncem između bravica

Ono postaje još važnije prilikom nošenja ortodontskog aparatića. Korištenje posebnog tankog konca za zube omogućava vam dosezanje između bravica i žica, gdje se lako mogu zaglaviti ostaci hrane. Redovito čišćenje sprječava nastanak zubnog plaka i održava zdravo stanje desni.

3. Ispravno korištenje interdentalnih četkica

Interdentalne četkice su odličan dodatak vašoj oralnoj higijeni s ortodontskim aparatićem. Male četkice dizajnirane su za čišćenje teško dostupnih područja između bravica i zuba. Koristite ih nježno kako biste izbjegli oštećenje aparata i desni. Redovito mijenjajte četkice kako biste osigurali učinkovito čišćenje.

4. Redovite posjete stomatologu

Nemojte zanemarivati redovite posjete svojem stomatologu ili ortodontu. Oni će pratiti napredak vašeg liječenja, prilagoditi ortodontski aparat prema potrebi i pružiti dodatne savjete o oralnoj higijeni. Redoviti pregledi su ključni kako biste spriječili potencijalne probleme i održali zdrav osmijeh.

5. Upotreba antimikrobnih sredstava za ispiranje usta

Antimikrobna sredstva za ispiranje usta mogu biti od pomoći u održavanju čiste i zdrave usne šupljine. Ova sredstva pomažu u ubijanju bakterija koje se mogu nakupiti oko bravica i žica. Važno je odabrati sredstvo koje ne sadrži alkohol kako ne bi isušivalo sluznicu usta i desni.

Naposljetku, želimo vam omogućiti najbolju skrb za vaš ortodontski aparat. U specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji za ortodonciju mr.sc. Nevenka Vukušić, nudimo vrhunsku uslugu i stručnost u rješavanju ortodontskih potreba. Ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate dodatne savjete, slobodno nas kontaktirajte putem telefona na profilu. Vaš osmijeh je naša briga!


OCIJENI