OCIJENI

Disbalans hormona štitnjače: Utjecaj na cjelokupno zdravlje i važnost testiranja

Objavljeno: 7.1.2024. 16:08

Štitnjača je najveća endokrina žlijezda u tijelu. Smještena je u vratu i ima ključnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija. Njezini hormoni kontroliraju metabolizam, rast, razvoj i funkcioniranje svake stanice u organizmu. Zbog toga neravnoteža hormona štitnjače može imati ozbiljne posljedice za cjelokupno zdravlje. U ovom članku ćemo istražiti utjecaj hormonske neravnoteže štitnjače i naglasiti važnost redovitog testiranja.

Što je disbalans hormona štitnjače?

Disbalans hormona štitnjače javlja se kada štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona tiroksina (T4) iz kojeg nastaje hormon trijodtironin (T3). Ova neravnoteža može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući genetsku predispoziciju, autoimune bolesti, prehrambene navike i okolišne faktore. Bolesti štitnjače dijele se prema aktivnosti žlijezde na hipotireozu (smanjena aktivnost štitnjače) i hipertireozu (povećana aktivnost štitnjače).

Utjecaj disbalansa hormona štitnjače na zdravlje

Hormoni štitnjače imaju ključnu ulogu u reguliranju tjelesnog metabolizma. Kada postoji neravnoteža, to može dovesti do cijelog spektra zdravstvenih problema. Neki od simptoma hormonske neravnoteže štitnjače uključuju:

  • Umor i iscrpljenost
  • Promjene tjelesne mase
  • Promjene raspoloženja
  • Problemi s koncentracijom i pamćenjem
  • Problemi s kožom, kosom i noktima
  • Nepodnošenje topline ili hladnoće
  • Promjene u menstrualnom ciklusu kod žena
  • Povećan rizik od srčanih bolesti

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati ovisno o vrsti neravnoteže i njezinoj ozbiljnosti. Stoga je važno da se simptomi ne zanemaruju i da se pravovremeno konzultira s liječnikom.

Važnost testiranja

Jedan od najvažnijih koraka u dijagnosticiranju disbalansa hormona štitnjače je analiza hormona u krvi. Analizom krvi može se mjeriti razina hormona štitnjače (T3, T4, fT3 i fT4) te hormona koji potiče rad štitnjače (TSH). Uz hormone štitnjače često se određuju i antitijela na proteine štitnjače (anti-TG, anti-TPO) kako bi se iskjučilo ili potvrdilo prisustvo autoimune bolesti štitnjače. Ovi testovi su nezaobilazna pomoć liječnicima da, uz fizikalni pregled, anamnezu i slikovne pretrage postave točnu dijagnozu i odrede odgovarajuću terapiju.

Redovito testiranje štitnjače posebno je važno za osobe koje imaju obiteljsku povijest bolesti štitnjače ili koje primjećuju simptome hormonske neravnoteže. Rana dijagnoza i pravilno  liječenje mogu značajno poboljšati kvalitetu života i smanjiti rizik od komplikacija.

Ako sumnjate da imate problema sa štitnjačom ili imate rizične faktore, ne oklijevajte konzultirati se s liječnikom. Pravovremeno djelovanje može vam pomoći da prevladate izazove hormonalne neravnoteže i vodite zdraviji život.

Posjetite Laboratorij LATEBRA i iskoristite našu uslugu za testiranje štitnjače. Naš stručni tim i najsuvremenija oprema jamče brze i precizne rezultate. Ne morate najavljivati svoj dolazak - samo dođite u naš laboratorij u Sesvetama, Trg Dragutina Domajnića 8. Osiguravamo vam diskreciju i ugodno iskustvo tijekom vaše posjete. 

Vaše zdravlje je naša briga.  

Za više informacija, posjetite našu web stranicu.


OCIJENI