OCIJENI

Uzroci i simptomi gubitka kose kod muškaraca

Objavljeno: 16.2.2022. 12:48

Gubitak kose može se pojaviti na mnogo različitih načina, ovisno o tome što ga uzrokuje. Može se pojaviti iznenada ili postupno. Svatko može izgubiti kosu na glavi, ali to se češće događa muškarcima.


SIMPTOMI GUBITKA KOSE

Najčešći oblik gubitka kose je stanjivanje na vrhu tjemena. Dok neki ljudi gube kosu u obliku kružnih “rupa“ na tjemenu, drugima ispadaju grumeni kose prilikom češljanja ili pranja kose. To se događa zbog sveukupnog stanjivanja kose.


U pitanju su tri glavna čimbenika kada se govori o muškoj ćelavosti: dob, hormoni i genetika. Na gubitak kose utječe i korištenje lijekova, nedostatak vitamina i minerala, stres i drugi faktori.


GENETIKA

Najčešći uzrok gubitka kose je nasljedno stanje koje se događa starenjem, a naziva se androgena alopecija. Genetski čimbenici pridonose postupnom skupljanju folikula dlake vlasišta, kosa progresivno raste kraća i tanja sve dok ne prestane rasti u potpunosti.


HORMONI

Ćelavost se događa kako se razina hormona mijenja tijekom života muškarca. Različiti uvjeti mogu uzrokovati trajni ili privremeni gubitak kose, uključujući probleme sa štitnjačom, imunološke probleme i infekcije vlasišta.


DOB

Muški gubitak kose počinje u nekom trenutku u dvadesetim godinama, ali obično je potrebno 15-25 godina da se oćelavi. Međutim, neki muškarci oćelave za manje od pet godina. Gotovo je nemoguće odrediti točno koliko će proces trajati.


STRES

Svaki šok za sustav, kao što su nesreće, operacije, opekline ili bolesti, može rezultirati opadanjem kose, ponekad i mjesecima nakon toga. Ova vrsta gubitka kose je privremena.


LIJEKOVI I SUPLEMENTI

Gubitak kose može biti rezultat korištenja određenih lijekova, poput onih za rak, artritis, depresiju, srčane probleme, giht ili visoki krvni tlak. Također, do gubitka kose može doći i zbog premalo biotina, željeza, proteina ili cinka u tijelu. 


Jedno od rješenja za vaš problem ćelavosti mogu biti perike ili toupei. Izgubljeno samopouzdanje možete vratiti odabirom savršene perike ili kvalitetnog toupea. Budući da je kosa jedna od prvih stvari koje uočimo na ljudima važno je da perika ili toupe izgledaju što prirodnije i kvalitetnije. QUINCE nudi medicinske i ukrasne vlasulje i toupe visoke kvalitete, modernog ili klasičnog izgleda, a rade i na uputnice HZZO-a.


OCIJENI