OCIJENI

Što je najvažnije činiti kod palijativne skrbi?

Objavljeno: 6.2.2023. 9:04

Palijativna skrb je oblik medicinske skrbi koja se primjenjuje kod pacijenata s teškim i terminalnim bolestima. Cilj palijativne skrbi je pružiti udobnost, olakšati simptome i poboljšati kvalitetu života pacijenta i njegove obitelji. U ovom tekstu donosimo neke od najvažnijih stvari koje treba činiti u okviru palijativne skrbi:

·        Razumijevanje potreba pacijenta

Prvo što je potrebno jest razumjeti potrebe pacijenta i njegove obitelji. To uključuje razgovor s pacijentom o njegovim simptomima, strahovima, željama i ciljevima. Palijativna skrb nastoji odgovoriti na fizičke, emocionalne i duhovne potrebe pacijenta.

·        Ublažavanje boli

Ublažavanje boli jedan je od ključnih elemenata palijativne skrbi. Osobe koje boluju od terminalnih bolesti često pate od bolova pa je važan zadatak palijativne skrbi da se ta bol svede na najmanju moguću razinu.

·        Povećanje udobnosti

Pored ublažavanja boli, palijativna skrb fokusirana je na općenitu udobnost pacijenta. To uključuje osiguravanje udobnosti na fizičkom, emocionalnom i duhovnom nivou. Nastoji se osobi pružiti što mirniji i bezbolniji ostatak života. 

·        Emocionalna i duhovna podrška

Djelatnici palijativne skrbi tu su da saslušaju i utješe bolesnika i njegovu obitelj. U ovoj fazi bolesti izuzetno je važno da se pacijentu, osim najveće moguće fizičke udobnosti, pruži emocionalna potpora. Ovo može uključivati i duhovne i vjerske potrebe bolesnika.

·        Pomoć obitelji

Osim samog pacijenta, obitelj je ta kojoj je također potrebna podrška. U ovakvim situacijama cijela obitelj prolazi kroz izuzetno stresan period prepun jakih emocija. Često im je potrebna podrška, bilo u vidu pružanja potrebnih informacija, bilo u vidu razgovora, psihološke pomoći ili naprosto ramena za plakanje. Stoga, potrebno je osigurati podršku i informacije obitelji kako bi im se pomoglo da se nose sa stresom i tjeskobom.

Ukratko, palijativna skrb se fokusira na pružanje udobnosti, ublažavanje boli te podršku i pomoć pacijentu i njegovoj obitelji. Cilj je osigurati pacijentu što dostojanstveniji ostatak života.

Pored bolničkih usluga, skrbi za starije, bolesne i nemoćne, Villa Brezovica pruža usluge palijativne skrbi. Ustanova je smještena na jugozapadnom djelu Zagreba, na samo desetak kilometara od centra grada. Ustanova posluje od 2010. godine i ima preko 40 zaposlenih stručnjaka koji će vašim najmilijima boravak u njihovom smještaju učiniti ugodnijim i bezbolnijim. Za više informacija slobodno ih kontaktirajte.

OCIJENI