OCIJENI

Laserska fotokoagulacija Split

Objavljeno: 11.7.2019. 14:14

Lasersku fotokoagulaciju koristimo u liječenju brojnih bolesti oka.

VISULAS YAG III Combi je jedan od laserskih uređaja koji se koriste u Očnoj poliklinici Medić, Jukić, a pruža tri usluge. Zahvaljujući svojstvima fotokoagulacijskog, ali i disruptorskog lasera, koristi se za širok spektar očne patologije.

Valna duljina lasera je 1064 nm, a po potrebi se može promijeniti i u 532 nm. Objedinjuje siguran i kompaktan način pružanja potrebne laserske terapije u slučaju bolesti mrežnice, sive mrene (katarakte) i glaukoma. Između ostalih, ima i fotokoagulacijski učinak. Laser djeluje svojim toplinskim efektom i izaziva fotokoagulaciju tkiva na koje se primjenjuje. Emitiranje svjetlosne energije apsorbira ciljno tkivo mrežnice, koje energiju prima u obliku topline što oštećuje tkivo, stvarajući opeklinu koja cijeli ožiljkom nakon dva tjedna. Stvaranje ožiljaka je ciljano, kako bi se mogla iskoristiti njihova nepropusnost i nepokretljivost. Apliciranjem laserskog spota ciljano se stvara ožiljak na mjestu retinalnog oštećenja ili “divlje” krvne žile. Na taj način laserski “pečati” učvršćuju retinu ili mjesto njenog oštećenja, ne dozvoljavajući progresiju bolesti.

VISULAS YAG III Combi  koristimo u liječenju raznih bolesti oka, najčešće kod retine (mrežnice) i drugih bolesti stražnjeg očnog segmenta: dijabetičke retinopatije, stanja iza okluzija krvnih žila mrežnice, puknuća i perifernih degeneracija mrežnice, degenerativnih bolesti žute pjege koje ne zahvaćaju foveju, nekih upalnih bolesti mrežnice i žilnice, glaukoma i nekih drugih rjeđih bolesti oka. Pravodobnim laserskim liječenjem može se spriječiti nastanak ablacije retine, vrlo ozbiljnog stanja koje zahtijeva skup i kompliciran operativni zahvat neizvjesnog ishoda. Laserska fotokoagulacija se primjenjuje ambulantno, uz proširenu zjenicu. Zahvat traje 10-ak minuta. Uglavnom je bezbolan (može se povremeno osjetiti blago peckanje) ili se izvodi uz kratkotrajnu kapljičnu anesteziju. Laserska zraka primjenjuje se preko kontaktne lupe (panfundoskopa). Laserska zraka je zelene boje, a pacijent je vidi kao bljeskanje pred okom. Nakon zahvata pacijent normalno odlazi kući. Par minuta nakon zahvata oko je malo zabljesnuto, slično kao kod slikanja fotoaparatom s bljeskalicom.

Laserska fotokoagulacija može se provoditi jednokratno ili višekratno, ovisno o očnoj patologiji zbog koje se izvodi. Postoje različite tehnike: fokalna, grid i panretinalna fotokoagulacija. Panretinalna fotokoagulacija podrazumijeva stavljanje velikog broja gusto smještenih laserskih pečata na površinu cijele mrežnice osim područja makule. Cilj je izazvati regresiju postojećeg neovaskularnog tkiva te spriječiti buduće stvaranje novih krvnih žila. Ovaj učinak je najvjerojatnije posljedica smanjenja razine vazoproliferativnih faktora, i to na tri načina. Naime, u fotokoagulacijskim ožiljcima razvijaju se anastomoze s korioidnom cirkulacijom, te se tako popravlja ishrana mrežnice. Osim toga, laser uništava ishemičnu mrežnicu smanjujući ukupnu potrebu za kisikom, ali i ukupno stvaranje vazoproliferativnih faktora. Treći mehanizam djelovanja jest stanjivanje pigmentnog epitela, što omogućava jaču difuziju kisika iz žilnice u mrežnicu. Laserska fotokoagulacija, dakle, smanjuje potrebu i povećava opskrbu kisikom, te tako smanjuje poticaj za stvaranje fibrovaskularnih membrana i uzrokuje povlačenje postojećih.

VISULAS YAG III laserom mogu se izuzetno uspješno liječiti brojne benigne izrasline na koži lica i vjeđa, poput bradavica, te trajno ukloniti krivo urasle ili nepoželjne trepavice i dlačice.

OCIJENI