OCIJENI

Zdrave navike za zdrav vid

Objavljeno: 13.6.2022. 14:06

Drži na oku – svoj vid! Oči i zdrav vid su naš prozor u vanjski svijet, način na koji ga doživljavamo. Važno je obratiti pozornost na očuvanje vida kroz zdrave navike. Koje su to navike koje možete usvojiti već danas kako biste učinili nešto za svoje oči?


  1. Zdrava prehrana

Zdrava i balansirana prehrana ima brojne benefite za zdravlje pojedinca. Osim što smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti koje mogu utjecati na cjelokupno zdravlje, također smanjuje rizik od primjerice pojave dijabetesa. Dijabetes je samo jedna od bolesti koje mogu dovesti do sljepoće i lošeg vida. 

Prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima, ribom, zelenim povrćem, doprinijet će zdravlju vašeg oka.


  1. Vježbanje

Vježbanje ima također brojne benefite za zdravlje, a jedan od njih je poboljšanje cirkulacije kisika kroz tijelo. Oči imaju male krvne žile koje dovode kisik do njih stoga je važno da dobivaju dovoljnu količinu kisika za očuvanje zdravlja. Također, pomaže u eliminaciji toksina. Preporučujemo da također izbjegavate pušenje.


  1. Pravilan bioritam spavanja

Očima je potreban odmor. Pravilan bioritam spavanja koji uključuje dovoljnu količinu sna (za oči se preporučuje više od 7 sati) omogućit će vašim očima da se odmore. Također, oči se prilikom sna ne naprežu te se opskrbljuju prirodnim suzama koje će onda hidratizirati vaše oko tijekom idućeg dana. 


  1. Nošenje sunčanih naočala

Dodatni benefit nošenja sunčanih naočala, osim onog estetskog, jest zaštita oka od štetnih ultraljubičastih zraka (UV). Uparite li naočale s kapom, smanjujete dodatno dolazak UVA i UVB zraka do vašeg oka. 


  1. Korištenje tehnologije

Provjerite li svoj screen time uočit ćete da provodite jako puno vremena pred nekom vrstom ekrana. Tehnologija vas i vaše oči izlaže plavom svjetlu stoga nudimo nekoliko savjeta: udaljite ekran od vas, prilagodite svjetlinu, često trepćite, uzimajte pauze i odaberite zdravu prehranu. 

 

Za očuvanje zdravlja i vašeg vida također je važno redovito posjetiti oftamologa koji će ustanoviti ako je sve u najboljem redu. Jedna od najboljih očnih poliklinika je OČNA POLIKLINIKA MEDIĆ-JUKIĆ koja je opremljena s vrhunskim timom liječnika oftamologa. Specijalizirani za liječenje svih očnih bolesti, kao i za operacije, osigurat će vam najbolju skrb oko stanja vaših očiju. S OČNOM POLIKLINIKOM MEDIĆ-JUKIĆ nemate brige –imaju vas na oku!

OCIJENI