OCIJENI

Može li se letjeti i putovati s operiranim očima?

Objavljeno: 13.6.2022. 14:09

Nakon odrađene operacije, mnogi se pitaju mogu li nastaviti sa svojim planovima za putovanje. Ovisno o tipu operacije, nakon nekih operacija moguće je putovati i letjeti relativno brzo – međutim što nakon operacije oka? 


Vitrektomija

Vitrektomijom se uklanja staklovina i patološke promjene unutar oka. To je kirurški postupak koji se koristi kao rješenje za probleme na mrežnici i staklastog tijela oka. S obzirom na prirodu zahvata, nakon vitrektomije nikako se ne preporučuje letjeti – barem dok nastali mjehurić plina ne nestane što će vam potvrditi vaš oftalmolog. 


Operacija očne mrene tj. katarakte

Očna mrena je zamućenje očne leće koje onda dovodi do zamućenja vida. Dodatno zamućenje vida može se javiti prvih par dana nakon operacije što može utjecati na nemogućnost vožnje osobnog automobila. Međutim, let avionom ne bi trebao predstavljati neki problem – naravno uz odobrenje oftalmologa da je sve u najboljem redu. 

U slučaju ultrazvučne operacije očne mrene, oporavak je brži što vam omogućava da se brže vratite svim svojim planovima. 


Operacija glaukoma

Glaukom se liječi tako što se snižava očni tlak s nekoliko različitih opcija ovisno o stanju vaših očiju. Liječenje može biti minimalno invazivnom operacijom glaukoma koja ne zahtjieva puno oporavka stoga je let moguć u jako kratkom roku nakon operacije. 


Laserska operacija

Laserska operacija oka je korekcija koja će vam omogućiti život bez naočala ili leća. Metode modernog skidanja dioptrije su izrazito bezbolni i efikasni te vam omogućuju da se vratite svojem normalnom životu već 12 sati nakon zahvata. Iako možete letjeti nakon zahvata, većina oftalmologa preporučuje da se suzdržite neko vrijeme od leta zbog vlastitog komfora. Ujedno prvi pregled je odmah idući dan, a sljedeći pregledi su 7 dana, mjesec dana, 3 mjeseca, 6 mjeseci i godinu dana nakon – na što isto treba obratiti pozornost prilikom bukiranja putovanja. 


Svaka operacija donosi svoje rizike i različito vrijeme oporavka ovisno o pacijentu stoga vam uvijek preporučujemo da se svakako konzultirate sa svojim doktorom oko stanje nakon vaše operacije i je li sigurno letjeti nakon nje. Poliklinika u kojoj možete učiniti navedene zahvate, a istovremeno dobiti sve informacije je OČNA POLIKLINIKA MEDIĆ-JUKIĆ. Poliklinika se može pohvaliti izrazito stručnim timom, dugogodišnjim kliničkim iskustvom i specijalizacijom upravo za očne operacije i liječenje očnih bolesti. Osim toga, OČNA POLIKLINIKA MEDIĆ-JUKIĆ vodeća je u regiji po broju obavljenih zahvata i koriste isključivo najsuvremeniju opremu i dijagnostiku.

OCIJENI