OCIJENI

"Mali zahvati" (operacije jačmenca, benignih izraslina kože i sl.)

Objavljeno: 9.12.2022. 18:26

U skupinu zahvata koje smo ovako nazvali uvrstili smo brojne, po vid neopasne, ali za izgled i uredno svakodnevno funkcioniranje neugodne izrasline, upalne procese, kronične degenerativne promjene površine oka i njenih adneksa – kože vjeđa, trepavice i žlijezda. Iako se obično nazivaju “malim zahvatima”, u poliklinici Medić, Jukić znamo da niti jedan problem naših pacijenata nije mali.

“Mali zahvati” najčešće se koriste kod stanja patologije vjeđa kao što su poremećaji položaja vjeđa (entropij i ektropij), što predstavlja jednostavnije varijante operativnog zbrinjavanja “preuvrnute” ili pak “preizvrnute” vjeđe; tako se posebno odabranim tehnikama postavljanja resorptivnih šavova na rok od cca 5 godina odgađa potreba za većim zahvatom blefaroplastike.

Najčešće se operiraju defekti kože: benigni tumori, nakupine masti (ksantelazme i ateromi), upalne promjene vjeđa (chalazion, ječmenac), bradavice kože (veruke), defekti rasta trepavica (trihijaza) i drugi poremećaji.

Postupak se izvodi uz lokalnu anesteziju: pod kožu ili spojnicu se injicira 2% Lidocain, tako da se anestezira područje oko očiju. Ako je riječ o upalnoj etiologiji poput ječmenca, upalni sadržaj i njegova kapsula odstranjuju se posebnom tehnikom vertikalnog unutrašnjeg reza, čime se uklanja potreba za šavovima.

U slučajevima neupalnih, većih defekata kože, obično se rana zašije vrlo tankim koncem (6-0, 7-0), koji se uklanja nakon tjedan dana. Najčešće je potreban samo jedan kontrolni pregleda, dan ili dva nakon zahvata.

Za više informacija posjetite našu web stranicu.

OCIJENI