OCIJENI

Konjunktivitis (ružičasto oko): uzroci, simptomi i liječenje

Objavljeno: 2.3.2023. 9:29

Konjunktivitis, obično poznat kao ružičasto oko, stanje je koje zahvaća konjunktivu, koja je tanka, prozirna membrana koja prekriva bijeli dio očne jabučice i unutarnju stranu kapaka. Konjuktivitis može biti uzrokovan nizom čimbenika i od njega mogu oboljeti ljudi svih dobi. U ovom članku ćemo istražiti uzroke, simptome i tretmane konjunktivitisa.

Uzroci konjuktivitisa:

Konjunktivitis može biti uzrokovan nizom čimbenika, uključujući:

 • Bakterijska infekcija: Konjunktivitis može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom koja uđe u oko izravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima.
 • Virusna infekcija: Virusna infekcija, poput obične prehlade, može uzrokovati konjunktivitis.
 • Alergije: Alergijski konjunktivitis uzrokovan je alergijskom reakcijom na tvari kao što su pelud, prašina ili dlaka kućnih ljubimaca.
 • Nadražujuće tvari: Izlaganje nadražujućim tvarima poput dima, zagađenja ili kemikalija može uzrokovati konjunktivitis.

Simptomi konjuktivitisa:

Simptomi konjunktivitisa mogu varirati ovisno o uzroku stanja. Međutim, neki uobičajeni simptomi uključuju:

 • Crvenilo na jednom ili oba oka
 • Svrab na jednom ili oba oka
 • Krhki osjećaj na jednom ili oba oka
 • Iscjedak na jednom ili oba oka koji tijekom noći stvara koru koja može spriječiti otvaranje vašeg oka ili očiju ujutro

Kada potražiti liječničku pomoć

Postoje ozbiljne bolesti očiju koja mogu uzrokovati crvenilo oka. Ako osjetite simptome kao što su bol u očima, osjećaj stranog tijela u oku, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlost, potražite hitnu pomoć. Ako nosite kontaktne leće, važno je da ih prestanete nositi čim se pojave simptomi konjuktivitisa. Ako ne primijetite poboljšanje u roku od 12 do 24 sata, obavezno zakažite sastanak s oftalmologom kako biste bili sigurni da nemate ozbiljniju infekciju oka povezanu s upotrebom kontaktnih leća.

Liječenje konjuktivitisa

Obično se liječenje konjunktivitisa fokusira na ublažavanje simptoma. Preporuke liječnika mogu uključivati korištenje umjetnih suza, čišćenje kapaka mokrom krpom te primjenu toplih ili hladnih obloga nekoliko puta dnevno.

Ako inače nosite kontaktne leće, liječnik će preporučiti prestanak njihovog korištenja tijekom liječenja. Tvrde leće je potrebno dezinficirati preko noći prije ponovne upotrebe, a kontaktne leće za jednokratnu upotrebu je potrebno zamijeniti. Također se preporučuje zamijeniti svu šminku za oči koja se koristila prije bolesti.

Antibiotske kapi za oči obično nisu potrebne za virusni konjunktivitis jer antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija, a mogu čak i naštetiti budućoj učinkovitosti ili izazvati alergijske reakcije na lijek. Virusni konjunktivitis obično traje do dva do tri tjedna.

U slučaju alergijskog konjunktivitisa, liječnik može prepisati različite vrste kapi za oči koje pomažu u kontroli alergijskih reakcija, poput antihistaminika i stabilizatora mastocita, ili lijekova koji pomažu u kontroli upale, poput dekongestiva, steroida i protuupalnih kapi. Kapi za oči koje sadrže antihistaminike i protuupalne lijekove bez recepta također mogu biti korisne. Također se preporučuje izbjegavanje čimbenika koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju kako bi se smanjila ozbiljnost simptoma alergijskog konjunktivitisa.

Prevencija konjuktivitisa

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja konjunktivitisa. To uključuje:

 • Dobru higijenu: Često perite ruke i izbjegavajte dodirivanje očiju te često mijenjajte jastučnice.
 • Izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta: Ne dijelite ručnike, krpe ili šminku s drugima.
 • Držite kontaktne leće čistima: Slijedite upute za čišćenje i čuvanje kontaktnih leća.

Ako osjećate simptome konjuktivitisa, kontaktirajte Očnu polikliniku Medić Jukić. Poliklinika nudi učinkovite mogućnosti liječenja konjuktivitisa i ublažavanja neugodnih simptoma. Kontaktirajte ih kako biste zakazali termin i riješili se ružičastih očiju.

OCIJENI