OCIJENI

Ultrazvučna operacija mrene Split

OPERACIJA SIVE MRENE SPLIT

Vid Vam više nije oštar, nego zamagljen i siv?

Imate više od 60 godina?

Moguće je da imate zamućenje očne leće, tzv. sivu mrenu.


Da bi vidna oštrina bila uredna, optički mediji oka trebaju biti prozirni. Jedan od najčešćih poremećaja prozirnosti optičkih medija je siva mrena ili katarakta.

Terapija sive mrene je isključivo operativna, što znači da ne postoje nikakve kapljice ni lijekovi koji bi mogli ukloniti zamućenje leće.

Danas se operacijsko liječenje sive mrene obavlja gotovo isključivo ultrazvučnom metodom. U Očnoj poliklinici Medić, Jukić vrši se najmodernija varijanta PHACO operacije katarakte kroz rez manji od 2 mm. S obzirom na kratkotrajnost zahvata, laički se često naziva “laserskom operacijom mrene”.

Operativni zahvat koji provodimo u Očnoj poliklinici Medić, Jukić je potpuno bezbolan i omogućava pacijentima da već sat vremena nakon operacije pođu kući.

Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija u medicini. Da biste izbjegli duge liste čekanja u državnim ustanovama, obratite nam se s povjerenjem.

Cijena operacije sive mrene: već od 7500 kn


Kandidati

Pacijenti često primjećuju promjene u kvaliteti vida, koje uključuju razne oblike zamagljenja vida, fokalna zamućenja ili pak zablještenja. Obično se refraktivna greška brzo i dinamično mijenja, najčešće tako da pacijenti dobro vide na blizinu, a lošije na daljinu (miopizacija oka).

Da bi se ustanovilo ima li pacijent zamućenje leće ili nekog njezinog dijela, potrebno je obaviti kompletan oftalmološki pregled. Indikacija se postavlja na temelju subjektivnih i objektivnih kriterija (utvrđenih oftalmološkim pregledom). Danas se smatra da je mrenu potrebno operirati čim smanjena vidna oštrina počne utjecati na obavljanje svakodnevnih poslova i umanjivati kvalitetu života.

Potreba za naočalama za čitanje na blizinu ovisi o vrsti intraokularne leće koja se ugrađuje.

Ukoliko uzimate lijekove koji “razrjeđuju krv” poput Andola, Aspirina, Marivarina i sličnih, ili ste alergični na neki od lijekova, molimo Vas da to posebno napomenete tijekom pregleda.


Prijeoperacijski pregled

Nakon potvrde dijagnoze sive mrene ili katarakte, vrši se nekoliko pretraga. Najvažnija je uzimanje mjera prednjeg očnog segmenta IOL Master Zeiss uređajem, kojim izračunavamo jakost intraokularne leće posebno za svako oko. Uređaj koristi lasersku tehnologiju za određivanje dioptrije intraokularne leće koja će se ugraditi u oko nakon ekstrakcije sive mrene. Ocular Response Analyzerom se također provjerava kvaliteta rožnice i njezina biomehanička svojstva. Ako se zbog zamućenja leće stražnji segment dobro ne vizualizira, radi se i B-scan ultrazvuk oka. Danas postoji vrlo širok spektar leća za ugradnju, koje mogu zadovoljiti najrazličitije potrebe pacijenta. Konačnu odluku o izboru leće koja će se ugraditi donosi pacijent u dogovoru s liječnikom specijalistom koji će ga operirati.


Vrste intraokularnih leća (IOL)

Intraokularne leće koje se danas ugrađuju redovito su savitljive, kako bi mogle proći kroz mali rez na rožnici. Razlikuju se po mjestu implantacije (za prednju ili stražnju očnu sobicu), a mogu se razlikovati i po filterima za UV zračenje te s obzirom na fokus, odnosno broj dioptrija koje u sebi sadrže i time korigiraju vid na daljinu ili na daljinu i blizinu. Najčešće se ugrađuju monofokalne leće, kojima pacijent izvrsno vidi na daljinu, ali su mu za čitanje na blizinu potrebne naočale. Intraokularne leće s asferičnom periferijom omogućuju jasniji vid zbog smanjenja aberacijskih grešaka oka, dok multifokalne intraokularne leće oponašaju prirodnu akomodaciju prilikom čitanja na blizinu. Mogu biti refraktivne i difraktivne.

U Očnoj poliklinici Medić, Jukić možete izabrati među mnoštvom intraokularnih leća, različitih svojstava i proizvođača.


Operacijski zahvat

Na dan zahvata pacijent smije normalno jesti i piti, jedino ne smije stavljati nikakav make up na područje očiju. Na zahvat dolazi uz pratnju. Po dolasku u kliniku, oči se pripremaju ukapavanjem anestetika te tropicamid i phenylephrin kapi koje šire zjenicu, jer se zahvat obavlja u midrijazi i u cijelosti je bezbolan.

Glavni koraci su incizija, kapsuloreksa, hidrodisekcija i hidrodelineacija, fakoemulzifikacija, uklanjanje epinukleusa i ostataka korteksa, te implantacija intraokularne (savitljive) leće u stražnju sobicu kroz malu tunelsku inciziju.

Kroz mali rez na rožnici na njenom perifernom dijelu uvodi se fakoemulzifikacijska Ozil sonda koja proizvodeći ultrazvučne valove ciljano usitnjava mrenu, odnosno zamućenu leću. Tako se ostaci leće lakše uklone iz oka sustavom vakuuma kroz istu sondu koja je mrvila leću. Nakon ispiranja komadića mrene usklađenim sustavom irigacije odgovarajuće otopine i vakuumskog usisavanja viška tekućine, pristupa se završnom dijelu operacije mrene: kroz isti se rez ugrađuje intraokularna leća, koja se smješta unutar kapsularne vreće u stražnju očnu sobicu. Sve funkcije uređaja Infiniti Alcon (irigacija, aspiracija i fragmentacija) obavljaju se kroz jednu sondu standardnog promjera oko 3 mm, u MICS kirurgiji i užoj, a funkcijama se upravlja nožnom pedalom. Ovaj metoda potpuno je bezbolna, nema šivanja rane ni poslijeoperacijskog astigmatizma.

Oporavak oka je vrlo brz: već nekoliko dana nakon operacije većina pacijenata ima punu vidnu oštrinu.


Poslijeoperacijski tijek

Prvi pregled vrši se dan nakon zahvata, zatim nakon sedam dana, jednog mjeseca, tri mjeseca. Pacijent je radno sposoban nakon 3-5 dana. Prvih mjesec dana preporuča se uzdržavanje od fizičkih poslova, sportskih aktivnosti, kupanja u moru i bazenu.

Terapeutske kapljice kapaju se mjesec dana.


Komplikacije

“Sekundarnom mrenom” naziva se moguće zamućenje stražnje lećne kapsule u koju je umetnuta IOL. Ova pojava isključivo je individualna, a ako se pojavi, tretira se ambulantno distruptorskim laserom Zeiss Yag Visulas koji radi “rupe” u zamućenoj kapsuli i ponovno vraća urednu vidnu oštrinu.

OCIJENI