OCIJENI

Oporavak nakon operacije očne mrene

Objavljeno: 11.11.2021. 11:12

Ako vam je vidna oštrina smanjena, ne raspoznajete jasno nijanse boje ili vidite duplo -vjerojatno bolujete od očne mrene. Što je očna mrena, zbog čega se javlja te kako izgledaju operacija i oporavak nakon iste pročitajte u nastavku teksta. 

Što je očna mrena?

Postoje četiri vrste očne mrene: prirođena, staračka, traumatska i sekundarna mrena. U populaciji iznad 65 godina najčešća je staračka mrena. Još ni danas nisu jasni razlozi pojavljivanja, ali faktori koji utječu su: dob, pretilost, pušenje, visok krvni tlak, prethodna ozljeda oka, konzumacija lijekova, nezdrave životne navike, i slično. Dok su ozljede ili bolesti oka razlozi pojave očne mrene kod mlađe populacije. Kod djece se javlja prirođena mrena koja može biti rezultat majčine virusne infekcije za vrijeme trudnoće. 

Operacija

Operacija očne mrene je siguran postupak. Kako bi operacija bila jednostavnija i imala manji postotak rizika važno je sivu mrenu ukloniti u početnoj fazi. Izvodi se ultrazvučna operacija mrene koja je jedna od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija. Ovaj tip operacije ima prednost budući da nije potrebno šivanje oka i time je oporavak brži. 

Ultrazvučna sonda se uvodi u oko, mrvi dijelove leće te ih usisava iz oka. Nakon što je uklonjena prirodna leća, ugrađuje se umjetna, koja u oku poprima originalni izgled. Operacija traje 15-20 minuta, a pacijent napušta medicinsku ustanovu nakon sat do dva.  

Oporavak

Pacijent se oporavlja u udobnosti svoga doma. Otprilike četiri tjedna se primjenjuje antibiotska terapija u obliku kapljica i masti, a nakon toga je preporučeno koristiti umjetne suze. Kako bi oporavak bio brži i sigurniji, bitno je da pacijent ne trlja oči i da pripazi da mu u oko ne upadne šampon ili slična sredstva koja bi mogla iritirati oko. Prije vožnje automobila pričekajte odobrenje oftalmologa. Nakon tri mjeseca od operacije određuje se konačna dioptrija.  

Ako trebate kontrolni pregled ili sumnjate da imate očnu mrenu vrijeme je da posjetite oftalmologa. Na adresi Terzićeva 7, u centru grada Splita, nalazi se očna poliklinika Medić, Jukić, koja nudi kompletnu oftalmološku uslugu. Za obavljanje usluga koriste najsuvremeniju opremu, a mogu se pohvaliti da jedini u regiji imaju uređaj za izračunavanje intraokularne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije očne mrene. Kako bi se više informirali o oftalmološkim uslugama koje nude posjetite njihovu web stranicu ili Facebook profil


OCIJENI