OCIJENI

Kako dijabetes može utjecati na vaš vid?

Objavljeno: 1.10.2020. 15:47

Jedna od bolesti koja utječe na svakodnevni život svakako je dijabetes. Organizam dijabetičara ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina ili ga jednostavno ne može koristiti na učinkovit način što utječe na funkcioniranje cijelog organizma.

Osim što dijabetes nepovoljno utječe na rad srca, bubrega i krvnih žila, također se smatra vodećim uzročnikom gubitka vida kod odraslih osoba.
Svaka razina šećera u krvi koja nije optimalna, odnosno hiperglikemija (povišena razina šećera i krvi) i hipoglikemija (snižena razina šećera u krvi) negativno utječe na zdravlje očiju, a samim time i na vid.

Zamagljen vid jedan je od prvih simptoma dijabetesa.

Kod dijabetičara često dolazi do razvoja dijabetičke reinopatije koja se odnosi na promjene u krvnim žilama mrežnice, a odražava se kroz sitna, točkasta krvarenja kao posljedicu mikroaneurizma ili kroz izbočenja na kapilarama zbog čega dolazi do pucanja stijenke.

Takve nepravilnosti vode neovaskularizaciji i stvaranju novih krvnih žila, a što pucanjem krvnih žila može uzrokovati potpunu sljepoću. Riječ je o medicinski zahtjevnom stanju za liječenje koje u rukama profesionalaca pak ne predstavlja problem.

Prije svega, najvažniji korak u liječenju retinopatije je njeno konstantno i detaljno praćenje, čak i ako nema daljnjih vidljivih promjena. Nadalje, kontrole ovise o tome kako je reguliran šećer u krvi te o samom tipu terapije i nastalim promjenama. Liječi se koagulacijom, propuštajućih krvnih žila laserom koji na kraju i zadržava postojeće, oporavljeno stanje.

Razvoj reinopatije i krajnji negativan ishod mogu se i prevenirati ako se liječenje započne na vrijeme. Ako bolest ipak uznapreduje u teži stupanj proliferativne dijabetičke reinopatije, jedini je način liječenje operacijom – vitrektomijom koja je potpuno bezbolna zbog primjene lokalne anestezije. Pacijenti se vraćaju kući isti dan.

Osim reinopatije, kod dijabetičara se javlja i očna mrena ili katarakt koji se odnosi na zamućivanje prirodne očne leće, a time i onemogućavanje reakcije na svjetlo te smanjenje oštrine vida. Dok je u početku riječ o zamućenju jednog dijela leće, s vremenom može zahvatiti cijelu leću.

Najučinkovitije rješenje pri liječenju mrene jest operacija u kojoj se prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom.

Visoki očni tlak ili glaukom još je jedan od problema s kojima se susreću dijabetičari, a do kojeg dolazi kada se protok tekućine unutar oka ne odvija ispravno te na taj način šteti žilama i živcima u oku, čime smanjuje oštrinu vida.

Znakovi koji ukazuju na glaukom su zamagljen vid i bolovi u oku. Postoji i glaukom s otvorenim kutom koji je najčešće asimptomatski do kada ne dođe do uznapredovanja bolesti, a u konačnici i do trajnog oštećenja vida, ukoliko se ne liječi.

Ako bolujete od dijabetesa, iznimno je bitno da zdravlja svojih očiju prepustite stručnjacima.

Očna poliklinika Medić, Jukić u centru grada Splita nudi kompletnu oftalmološku uslugu – oftalmološke preglede, kompletne dijagnostičke usluge, lasersko skidanje dioptrije, operaciju mrene, operaciju vitrektomije , kao i plastične i estetske operacije. Pri obavljanju navedenog koriste isključivo najsuvremeniju opremu i dijagnostiku, a nude i uslugu liječenja u obliku dnevne bolnice.

Jedini u regiji koriste uređaj za izračunavanje intraokularne leće koja se ugrađuje u oko prilikom operacije očne mrene i ispravljanja dioptrije ugradnjom leće.

OCIJENI