OCIJENI

Specijalizirana prehrana za osobe s celijakijom: Što trebate znati

Objavljeno: 11.1.2024. 13:59

Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća probavni sustav i nastaje kao reakcija na konzumaciju glutena, proteinske tvari prisutne u pšenici, ječmu i raži. Ljudi s celijakijom moraju se pridržavati posebne prehrane kako bi izbjegli simptome bolesti i očuvali svoje zdravlje. U ovom članku istražujemo ključne informacije o specijaliziranoj prehrani za osobe s celijakijom.

Što je celijakija?

Celijakija je kronična bolest probavnog sustava koja uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva. Ova oštećenja javljaju se kao odgovor na gluten, što može dovesti do različitih simptoma kao što su bolovi u trbuhu, proljev, umor i gubitak težine. Jedini poznati tretman za celijakiju je stroga prehrana bez glutena.

Što je gluten i gdje se nalazi?

Gluten je proteinska tvar koja se prirodno pojavljuje u pšenici, ječmu i raži. Osim u obliku samih zrna, gluten se često koristi kao aditiv u raznim prehrambenim proizvodima, dajući im konzistenciju i elastičnost. Osobe s celijakijom moraju biti iznimno oprezne pri odabiru hrane kako bi izbjegle namirnice koje sadrže gluten.

Kako prepoznati prehrambene proizvode bez glutena?

Za osobe s celijakijom, ključno je pažljivo čitanje deklaracija na prehrambenim proizvodima. Mnoge zdrave namirnice, poput voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, prirodno su bez glutena. Međutim, kod prerađenih proizvoda potrebno je obratiti pažnju na oznake "bez glutena" kako bi se izbjegle potencijalne zamke.

Alternativni izvori bezglutenskih namirnica

Srećom, postoji širok spektar alternativnih namirnica koje su sigurne za konzumaciju kod celijakije. To uključuje kvinoju, heljdu, kukuruz, krumpir, rižu, soju, orašaste plodove i sjemenke. Razne brašne, poput brašna od badema, kokosovog brašna ili brašna od slanutka, također su popularne opcije u pripremi bezglutenskih jela.

Važnost praćenja zdravlja s celijakijom

Osim izbjegavanja glutena, osobe s celijakijom trebaju pratiti i druge aspekte prehrane kako bi osigurale uravnotežen unos hranjivih tvari. Stručnjaci preporučuju redovito praćenje razine vitamina i minerala, posebno željeza, kalcija, vitamina D i B-vitamina, jer celijakija može utjecati na apsorpciju ovih tvari.

U Ljekarnama Grbavac, posvećeni smo vašem zdravlju. Razumijemo važnost pravilne prehrane za osobe s celijakijom. Posjetite nas kako biste pronašli širok asortiman bezglutenskih proizvoda i dodataka prehrani koji će odgovarati vašim potrebama. Naš stručni tim ljubazno će vam pomoći u odabiru proizvoda i pružiti savjete o optimalnom održavanju vaše prehrane. Zajedno gradimo put prema zdravlju. Posjetite Ljekarne Grbavac i pronađite sve što vam je potrebno za kvalitetan život s celijakijom. Vaše zdravlje je naša briga!


OCIJENI