OCIJENI

Kako pobijediti proljetni umor

Objavljeno: 20.4.2021. 11:06

Nakon duge i mračne zime, proljeće je konačno pokucalo na vrata. Zimske smo dane vjerojatno svi provodili relativno slično: nakon smjene na poslu ili fakultetskih predavanja što prije bismo došli do kućnog praga na željeni odmor. Fizička aktivnost vrlo je vjerojatno bila svedena na minimum, a šetnje smo radije odgađali i odlučili se za vožnju automobilom ili gradskim prijevozom. Ipak, sve je to došlo na naplatu i većina nas se sada osjeća osobito umorno i bez energije – riječ je, dakako, o proljetnom umoru. Što je to proljetni umor i kako mu stati na kraj, donosimo u nastavku članka!
 

Proljetni umor

Proljetni umor vrlo je česta i normalna pojava u ljudi, a sastoji se od skupa simptoma koji rezultiraju osjećajem umora i pospanosti onda kada bi naše tijelo trebalo prštati od energije. Upravo je „zimska uspavanost“ organizma odgovorna za ovaj nalet umora jer naše tijelo jednostavno nije pripremljeno za povećanu aktivnost koja slijedi. Dobro je ne brkati simptome tzv. proljetnoga umora i nekih drugih, ozbiljnijih stanja, poput usporena rada štitne žlijezde ili anemije, pa se prije svega uputite doktoru i obavite potrebne krvne pretrage.
 

Kako pobijediti proljetni umor?

Iako nije preporučljivo biti u stanju fizičke neaktivnosti mjesecima pa odmah odraditi 5 HIIT treninga tjedno i trčati po sat vremena svaki dan, nužno je uključiti fizičku aktivnost u svakodnevicu, uz to da ponekad dozvolite svome tijelu i kratko odmoriti tijekom popodneva. Odredite si laganije rutine i svaku večer prošećite nekoliko krugova oko zgrade i izbjegavajte gradski prijevoz kada god je to moguće. Osim da se s prijateljicom nađete u lokalnom kafiću, ponekad se možete dogovoriti za zajedničko trčanje po kvartu i tako spojite ugodno s korisnim. Kvalitetan je savjet i da se tuširate naizmjenično s hladnom i toplom vodom kako biste potaknuli cirkulaciju, a pokušajte uvesti pravilo od nekoliko lakših obroka kroz dan, umjesto da pojedete manji broj obilnih, kako bi se vaš metabolizam dodatno ubrzao.

Dodatna pomoć

U prehranu uključite što više povrća i voća bogatog vitaminima i mineralima, a pokušajte smanjiti unos šećera i masti. Također, kavu i zaslađene sokove zamijenite zdravijim varijantama, kao što su npr. zeleni čaj i voda s dodatkom limuna i metvice ili svježe cijeđeni sokovi. S vremena na vrijeme dobro je napraviti i detoksikaciju kako bi se naš organizam pravilno očistio od štetnih i neprobavljivih tvari koje smo unijeli u njega. U Ljekarni Prima Farmacia možete pronaći i brojne korisne i zdrave nadomjeske vitamina i minerala, poput vitamina C, magnezija ili željeza, koje u dovoljnoj količini možda ne unosite u organizam. Osim toga, možete potražiti koenzim Q10 koji se još naziva i „vitaminom mladosti“ ili zelene alge spirulinu i klorelu koje su pravi koktel zdravih tvari, poput vitamina i minerala.

OCIJENI