OCIJENI

24 satni holter srca

Objavljeno: 21.7.2021. 11:41

Ako imate srčanih problema, vjerojatno ste već upoznati s dijagnostičkom metodom 24 satnog holtera srca. Uputnicu za nju dobit ćete od svoga kardiologa nakon preboljenog srčanog udara, ali i zbog drugih zdravstvenih tegoba. Prilikom nošenja 24 satnog holtera postoje određene smjernice koje biste trebali slijediti kako bi se došlo do realne dijagnoze. O razlozima za podvrgavanje ovoj dijagnostičkoj metodi, kao i prednosti i savjete vezane uz istu, donosimo u nastavku članka.

Kada se preporučuje 24 satni holter srca?

24 satni holter srca liječnik će vam sasvim sigurno pripisati nakon srčanog udara ili drugih težih srčanih oboljenja. Ipak, postoje brojna stanja koja mogu detektirati određene srčane probleme. Osjetite li često preskakanje i nepravilno lupanje srca, ponekad vam se javlja nejasna bol na području prsa, brzo se zamarate i osjećate gušenje ili slabost bilo bi dobro da posjetite doktora i utvrdite imaju li ti simptomi veze s nekom od bolesti srca. Metoda 24 satnog holtera srca jedna je od onih koja će brzo detektirate moguće probleme.
 

Koje su prednosti 24 satnog holtera srca?

24 satni holter srca omogućuje promatranje kompletnoga rada srca. Važno je da se taj dan posvetite svakodnevnim aktivnostima koje biste i inače obavljali. Iako nije preporučljivo dan provesti odmarajući se i spavajući, 24 satni holter mjerit će aktivnost rada srca i tijekom sna. Monitor, koji je veličine fotoaparata ili mobilnoga uređaja, bilježit će aktivnost srca pomoću elektroda koje se pričvrste za grudni koš.

Kako voditi dnevnik aktivnosti?

Prilikom nošenja holtera važno je bilježiti dnevnik svih dnevnih aktivnosti koje ste za to vrijeme obavljali. Važno je da samostalno detektirate trenutak kada osjetite bol u prsima ili nepravilno kucanje srca i taj trenutak zabilježite u dnevnik aktivnosti. Osim trenutka u kojem ste uočili tu promjenu, zabilježite i aktivnost kojom ste se u tome trenutku bavili i koja je moguće izazvala određeno preskakanje u radu srca.

Poliklinika Busdon Gunarić 1885 za ginekologiju i radiologiju specijalistička je ustanova s dugogodišnjim iskustvom u pružanju vrhunskih medicinskih usluga svojim mnogobrojnim pacijentima. Njihovi brojni zadovoljni pacijenti savršen su dokaz o učinkovitosti poliklinike, a metode koje koriste u radu najmodernije su i u skladu sa svim važećim zdravstvenim normama.

OCIJENI