OCIJENI

Najčešće bolesti kod mačaka

Objavljeno: 24.3.2021. 9:27

Zbog svoje umiljatosti i druželjubivosti, ali i vrlo specifičnog karaktera, mačke su jedni od najčešćih kućnih ljubimaca. Međutim, jednako kao sve druge životinje, mačke mogu oboljeti od različitih bolesti tzv. zoonoza. Svaka bolest kod životinja, jednako kao i kod ljudi ima različit uzrok, ali i kliničke manifestacije, stoga smo odlučili izdvojiti one najčešće:

1. LEUKEMIJA MAČAKA (FeLV)

Leukemiju mačaka uzrokuje retrovirusom te je vrlo raširena među mačkama. Širi se izravnim kontaktom među mačkama te putem tjelesnih izlučevina (sline, mokraće, izmeta…). Također, ova se bolest prenosi i na potomstvo.

Ova bolest prvenstveno uzrokuje slabljenje imuniteta stoga se može manifestirati na razne načine poput: povraćanja, anoreksije, proljeva, teškog disanja, plavičasto obojenih sluznica, itd. Budući da postoji nekoliko različitih oblika ove bolesti, ovisno o obliku pojavljuju se različiti simptomi.
 

Kada vlasnici primijete određene simptome, tada su zapravo već nastupile sekundarne infekcije kao komplikacija primarne bolesti stoga je liječenje dugotrajno i simptomatsko. Primarna bolest može se liječiti dugotrajnom kemoterapijom s postotkom izlječenja od oko 50%.

Jedina prevencija leukemije mačaka je rana kastracija mačaka iz zdravih uzgoja te sprječavanje kontakta s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa.

2. PANLEUKOPENIJA MAČAKA

Virus iz porodice Parvoviridae koji uzrokuje ovu bolest vrlo je raširen u okolišu, a širi se međusobnim kontaktom mačaka. Nakon što je prebole, izlučuje se iz organizma još 6 tjedana.

Panleukopenija manifestira se visokom temperaturom, proljevom i anoreksijom. Kako bi se spriječile sekundarne infekcije potrebno je provoditi simptomatsko liječenje sredstvima za rehidraciju, jačanje imuniteta, antiemeticima i antibioticima.

I u ovom slučaj prevencija je cijepljenje. Valja naglasiti kako je odrasle mačke potrebno cijepiti prije sezone parenja, dok je male mačiće potrebno cijepiti nakon 9 tjedana starosti.
 

3. VIRUSNA IMUNODEFICIJENCIJA MAČAKA (FIV, MAČJA SIDA)

Često nazivan i virusom „mačje side“ najčešći je među nekastriranim mužjacima među kojima se širi tjelesnim izlučevinama.
Ova bolest očituje se dugim asimptomatskim razdobljem nakon kojeg se razvija klinički oblik zbog pada imunosti. Nakon akutne infekcija s vrućicom, neutropenijom i limfadenopatijom bolest prelazi u stadija mirovanja. Nakon stadija mirovanja razvija se sindrom stečenog gubitka imunosti kod kojeg se manifestiraju različiti simptomi poput: gingivitisa, upale pluća, artritisa, očnih promjena, proljeva, kožnih problema, ulceracije, itd.

Nažalost, terapija je bezuspješna. Jedino je moguće jačati imunološki sustav te redovito kontrolirati zdravstveno stanje, ali mačke u završnom stadiju infekcije ugibaju unutar dvije godine.

Iako ne postoji cjepivo, prevenirati se može ranom kastracijom mačaka iz zdravih uzgoja te sprječavanjem kontakta s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa.
 

4. RESPIRATORNE INFEKCIJE

Respiratorne infekcije mogu uzrokovati virusi i bakterije te su vrlo raširene među mačkama, a naročito su im podložni mačići. Respiratorne infekcije očituju se iscjetkom iz nosa, očiju te ulceracijama po usnoj šupljini. Također, česta indikacija je i kašalj, pneumonija ili depresija. Liječe se simptomatski, najčešće antibioticima.

Cijepljenje odraslih mačaka prije sezone parenja te cijepljenje mačića u dobi od 9 tjedana omogućuje prevenciju ove bolesti.

5. KLAMIDIOZA MAČAKA

Uzročnik klamidioze je Chlamydophila felis koji se prenosi direktnim kontaktom između mačaka.

Znakovi koji upućuju na klamidiozu su: konjunktivitis, upala nosne sluznice, kihanje, kašalj i temperatura preko 40 stupnjeva C. Također, moguće su i upale sluznice rodnice, šepanje, upala potrbušnice, gastritis, upala pluća te pobačaj. Budući da lokalno liječenje ne daje rezultate, potrebno je sustavno liječenje koje traje minimalno 2 tjedna.

Iako vrlo rijetko prelazi na ljude, imunokompromitirane osobe trebale bi biti oprezne. Jedina prevencija ove bolesti je cijepljenje.
 

6. ZARAZNI PERITONITIS I PLEURITIS MAČAKA

Bolest mačaka uzrokovana virusom iz porodice Coronaviridae i proširen je u cijelom svijetu. Bolest se očituje u 2 oblika.

Mokri oblik je karakteriziran ascitesom, mršavljenjem i povišenom temperaturom. Dok suhi oblik karakterizira granulom u mozgu te se klinički očituje neurološkim simptomima, točnije epileptoidnim napadima, ataksijama, nistagmusom te promjenom boje šarenice oka.
Bolest je neizlječiva, ali simptomatskom terapijom može produžiti život životinji.

Ovu bolest moguće je spriječiti držanjem mačaka u što manjim skupinama, te u slučaju da više mačaka živi zajedno, svaka ima svoju posudu s pijeskom i svoju posudu za hranu i vodu jer se virus izlučuje izmetom, a najčešći ulazi u organizam je preko usta i nosa.

Veoma je važno na vrijeme prepoznati neke od prvih simptoma određenih mačjih bolesti te potražiti pomoć veterinara. U Specijalistička veterinarska ambulanta Dugi Dog možete testirati svoje mačke na leukemiju mačaka i virusnu imunodeficijenciju mačaka.

Za sada, zakon ne obvezuje mikročipiranje i cijepljenje mačaka, međutim preporuka veterinara iz Specijalističke veterinarske ambulante Dugi Dog je da to učinite, jer je to jedini način prevencije navedenih bolesti. Bez obzira na bolest, pravodobna dijagnoza i stručno znanje veterinara u ambulanti Dugi Dog garancija su za zdrav i siguran život vaših kućnih ljubimaca.

Foto: Freepik

OCIJENI