OCIJENI

Što je potrebno za energetski certifikat?

Objavljeno: 11.9.2022. 17:20

Energetski certifikat je dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade te nam daje informaciju o količini energije koju neka zgrada troši, odnosno, o njezinoj energetskoj učinkovitosti. U nastavku pročitajte još o energetskim razredima, što sve utječe na njih i kako ih optimizirati.

O energetskom certifikatu

S obzirom na potrošnju energije, zgrada se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G, gdje  A+ predstavlja energetski vrlo učinkovitu zgradu, a G energetski vrlo neučinkovitu zgradu. Energetski pregled zgrade obuhvaća mnogo parametara na temelju kojih se zatim izrađuje proračun kako bi se došlo do izračuna godišnje potrebne količine toplinske energije za grijanje. Zatim se zgrada smješta u energetski razred i izdaje se energetski certifikat.

Što utječe na energetski razred zgrade?

Energetski pregled kompleksan je i dugotrajan postupak, a mi vam donosimo nekolicinu najvažnijih čimbenika koji utječu na energetski razred.

  1. Toplinska izolacija

Pri energetskom pregledu pažnja se posebno posvećuje toplinskoj izolaciji vanjske ovojnice zgrade, odnosno vanjskim zidovima, a važna je i izolacija krova odnosno stropa. Pri tome se gleda vrsta i kvaliteta toplinske izolacije. Ako zgrada nema toplinsku izolaciju, energetski će razred biti vrlo nizak.

  1. Zaštita od sunca

Još jedna stvar koja se provjerava je imaju li prozori zaštitu od sunca. Gleda se i kakva je ta zaštita, odnosno, jesu li u pitanju rolete, žaluzine, zavjese ili neki drugi oblik zaštite te je li zaštita s vanjske ili unutarnje strane.

  1. Stolarija

Kvaliteta stolarije također ima velik utjecaj na potrošnju energije. Provjerava se vrsta stolarije i vrsta stakla.

  1. Orijentacija otvora

Za energetski razred važno je koliko zgrada ima vrata i prozora i koja je njihova orijentacija (na istok, sjever, zapad ili jug). Primjerice, ako zgrada ima više prozora orijentiranih na jug, manje će se energije trošiti na grijanje.

  1. Lokacija zgrade

Lokacija same zgrade također utječe na energetski razred. Zgrada na sjeveru Hrvatske imat će niži energetski certifikat od identične zgrade na jugu, jer se zbog hladnije klime troši više energije na grijanje.

Kako optimizirati energetski razred?

Kako bi zgrada ili kuća dobila A energetski razred mora imati dobru toplinsku izolaciju zidova i stropa, vrlo kvalitetnu stolariju s kvalitetnim brtvama i staklima, izvrsnu zaštitu od sunca i što manje otvora na sjever.

ARIESgrad i GaneshaTouch u ponudi imaju kvalitetne proizvode koji vam mogu pomoći u postizanju višeg energetskog razreda. U njihovoj ponudi ističu se:

  1. Termoizolacija

Stiroporna termoizolacija pokazala se vrlo efikasnom u uštedi energije jer stiropor kao toplinski izolator zimi grije, a ljeti hladi. Stiropor se može koristiti za izolaciju fasade, ravnog krova, unutarnjih zidova i stropova, kosog krova i za mnoge druge namjene.

Kad se radi o izolaciji kosog krova, ističe se ThermoDach termoizolacijski sustav čije su glavne prednosti visoka energetska učinkovitost bez gubitaka i otpornost na vanjske utjecaje.

  1. BAUMIT fasadni toplinski sustavi

Kako bi zgrada imala što bolju energetsku učinkovitost, preporučuje se koristiti povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS). BAUMIT  u svojoj ponudi ima cijelu lepezu visoko učinkovitih ETICS sustava koji se razlikuju po vrsti i debljini toplinskih izolatora te po vrsti završno-dekorativne žbuke.

  1. Stolarija – krovni prozori

U ponudi se nalaze i kvalitetni krovni prozori proizvođača Velux, Roto i Fakro. Prozori su napravljeni od izvrsnih materijala koji u vaš dom propuštaju mnogo svjetlosti i topline, a dobra izolacija smanjuje potrošnju energije potrebne za grijanje.

  1. Zaštita od sunca

U ponudi su i sjenila i rolete proizvođača Roto i Velux. Zaštitite se od sunca i pretjeranog zagrijavanja prostora ljeti. Time ćete uštedjeti energiju za hlađenje prostora, a boravak u vašem domu bit će ugodniji.

Za više informacija o ostalim proizvodima posjetite web stranicu!

http://www.ariesgrad.com/

OCIJENI