Gradnja modularnim zidovima

Objavljeno: 26.10.2021. 14:51

Gradnja stambene zgrade ili kuće može potrajati dugo i zadavati glavobolje budućim vlasnicima. Napredak tehnologije, ali i općenito znanja u građevini i arhitekturi, omogućio je upotrebu različitih načina gradnje odnosno otkrio različite materijale koji su u mnogočemu bolji od klasičnih materijala.

Jedan takav suvremen način gradnje je gradnja modularnim drvobetonskim zidovima. Modularni zidovi zapravo se sastoje od drvobetonskih blokova. Drvobetonski blokovi su odlična kombinacija drva i betona koji su se dosad na tisuće puta upotrijebila u gradnji te uspješno dokazala svoju učinkovitost. 

Mnogi smatraju drvo tipičnim prirodnim građevinskim materijalom, dok zanemaruju beton. Međutim, i beton se oblikuje od cementa, pijeska i šljunka, a ima isti sastav kao mnoge prirodne kamene strukture. Cement kod drvobetonskih blokova služi kao vezivo za drvo u proizvodnji drvobetonskih blokova.

Modularni zidovi izrađuju se prema arhitektonskom planu odnosno točno prema dimenzijama vašeg objekta. Isto tako, prema detaljnim nacrtima izrađuju se zidni otvori za prozore i vrata, jednako kao i otvori za instalacije vode ili struje, stoga nema potrebe za naknadnim bušenjem i sl. Zahvaljujući takvom principu, minimalizira se otpadni materijal.

Zbog takvog principa, gradnja stambenog objekta metodom drvobetonskih blokova brža je nego gradnja klasičnim materijalima. Voluminozni, ali istodobno i lagani blokovi izrađeni od drvenog betona ne samo da povećavaju brzinu gradnje, već smanjuju intenzitet rada jednako kao i troškove izgradnje. 

Isto tako, drvobetonske modularne zidove moguće je dostaviti na gradilište po potrebi tj. postupno kako ne bi zauzimali previše mjesta u slučaju kada je parcela mala. Upravo zato je ovaj način gradnje pogodan za uska i napučena urbana mjesta. 

Osim brze i povoljne gradnje, ovaj materijal karakterizira i odlična zaštita od buke, akumuliranje topline, zvučna izolacija, difuzija vodene pare te vatrootpornost i sigurnost od potresa. Sve navedene karakteristike čine drvobetonske modularne zidove savršenom sintezom prirodnih građevnih materijala. Gradnja modularni drvobetonski zidovima osim što je mooderan, ujedo je i prema budućnosti orijentiran način gradnje.

Ako ste zainteresirani za gradnju modularnim zidovima, najbolje je konzultirati se sa stručnjacima poput onih u ISO SPAN GmbH. Ta se tvrtka specijalizirala u području gradnje drvobetonskim blokovima, drvobetonskih gotovih zidnih modula te drvobetonskih izolacijskih ploča. 

Salzburška tvrtka ISO SPAN GmbH osim stručnog znanja i iskustva nudi i širok proizvodni program koji će vam omogućiti idealno rješenje za vašu kuću ili vikendicu.

Više informacija potražite na web stranici.