Ekološki građevni materijali i pozitivan utjecaj na kvalitetu života

Objavljeno: 26.10.2021. 14:55

Nešto više od 10%  globalnih emisija stakleničkih plinova nastaje kao posljedica proizvodnje građevinskog materijala. Zbog naglih klimatskih promjena, tendencije svake industrije, pa tako i građevinske, okrenute su ka ekološkim građevinskim materijalima čija proizvodnja minimalno zagađuje okoliš.

Na tisuće puta upotrijebljen i desetljećima pouzdan način gradnje drvobetonskim blokovima dokazao se kao vrlo čvrst, dugotrajan, kvalitetan, ali prije svega ekološki građevni materijal.

Drvena strugotina i ostaci drvne obrade, su osnovne sirovine kod proizvodnje drvobetonskih proizvoda. Prilikom proizvodnje drvobetnoskih blokova utrošak energije je minimalan. 

Ovaj materijal proizvodi se u specijalnim mlinovima u kojima se strugotina drva obrađuje na željenu veličinu, a nakon toga se dodaju prirodni materijali: cement, voda i minerali, te se oblikuju u drvobetonske blokove i izolacijske ploče. Cement sa svojim prirodnim sirovinama služi kao vezivo za drvo u proizvodnji drvobetonskih blokova.

Mnogi smatraju da je drvo tipični prirodni građevinskim materijalom, dok beton ne svrstavaju u istu kategoriju. Međutim, beton je zapravo jednako prirodan jer se oblikuje od cementa, pijeska i šljunka, stoga ima isti sastav kao mnoge prirodne kamene strukture. 

Način proizvodnje dvobetonskih blokova sprječava opterećenja okoliša, pri čemu se posebno ističe očuvanje čistoće vode i zraka. Upravo je iz tih razloga ovo proizvodna tehnologija u graditeljstvu koja je u potpunosti ekološka te orijentirana prema budućnosti.

Osim što je vrlo ekološki, ovaj materijal posjeduje odlična termička svojstva jer sadrži izolacijski sloj. Budući da optimalno upija i ispušta vlagu jamči visoki klimatski komfor i ugodnost, stoga će vaši zidovi tijekom cijele godine biti topli i suhi. 

Također, jedinstven spoj termoizolacijskih svojstava drvobetonskih blokova za vanjske zidove, omogućuje veliku uštedu troškova grijanja. Isto tako, budući da u sebi sadrži izolacijski sloj, prilikom ugradnje drvobetonskim blokovima nema dodatnih troškova izoliranja objekta.

Osim navedenog, velika čvrstoća i izdržljivost prilikom potresa te brzina i efikasnost gradnje ovom tehnikom zajedno s manjim troškovima izgradnje objekta razlozi su zašto su drvobetonski blokovi izrazito popularni. 

Kada se svim navedenim svojstvima dodaju karakteristike poput izvrsne zvučne izolacije te otpornost na djelovanje mikroorganizama, može se zaključiti da ova metoda izgradnje jednostavno nema konkurenciju.

Drvobetonski blokovi su dakle, savršena sinteza prirodnih građevnih materijala: drva i kamena na moderan i prema budućnosti orijentiran način.

Ako ste se odlučili za izgradnju kuće ovom metodom, tvrtka ISO SPAN GmbH pomoći će vam da ostvarite zacrtan cilj! 

Opširni proizvodni program salzburške tvrtke ISO SPAN GmbH koja se specijalizirala u području gradnje drvobetonskim blokovima, drvobetonskih gotovih zidnih modula i drvobetonskih izolacijskih ploča, omogućuje idealna rješenja gotovo svih arhitektonskih izazova, o čemu više možete saznati na web stranici.