OCIJENI

Savjeti za održavanje ALU i PVC stolarije

Objavljeno: 8.6.2024. 18:52

ALU i PVC stolarija postali su popularni izbor za mnoge domove i poslovne objekte zbog svoje izdržljivosti, energetske učinkovitosti i estetskog izgleda. Međutim, kako bi vaša stolarija ostala u najboljem stanju i zadržala svoje prednosti, potrebno ju je redovito održavati. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za pravilno održavanje ALU i PVC stolarije, uz preporuku da se obratite ALU i PVC stolarija Lisica u Zadru za profesionalne savjete i usluge.

Savjeti za održavanje ALU stolarije

 1. Redovito čišćenje: ALU stolarija treba redovito čišćenje kako bi zadržala svoj sjaj i funkcionalnost. Koristite blagu sapunicu i mekanu krpu za čišćenje površina. Izbjegavajte abrazivne spužve i agresivne kemikalije koje mogu oštetiti površinu.

 2. Provjera brtvi: Provjerite stanje brtvi oko prozora i vrata. Brtve su ključne za osiguranje energetske učinkovitosti i sprječavanje prodora vode i zraka. Ako primijetite oštećenja, zamijenite brtve kako biste održali izolacijska svojstva stolarije.

 3. Podmazivanje mehanizama: Pokretni dijelovi, poput šarki i brava, trebaju redovito podmazivanje kako bi se osigurala njihova glatka funkcionalnost. Koristite ulje za podmazivanje preporučeno od strane proizvođača.

 4. Zaštita od korozije: Iako je aluminij otporan na koroziju, preporučuje se povremeno pregledati stolariju i ukloniti svaku prljavštinu ili nečistoće koje mogu uzrokovati koroziju.

 5. Provjera drenažnih otvora: Drenažni otvori na ALU stolariji omogućuju odvodnju vode. Redovito ih pregledavajte i čistite kako bi osigurali pravilno funkcioniranje.

Savjeti za održavanje PVC stolarije

 1. Čišćenje površina: PVC stolarija je otporna na prljavštinu, ali je svejedno potrebno redovito je čistiti. Koristite blagi deterdžent i mekanu krpu ili spužvu. Izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava koja mogu ogrebati površinu.

 2. Provjera brtvi: Kao i kod ALU stolarije, brtve na PVC prozorima i vratima treba redovito pregledavati. Zamijenite oštećene brtve kako biste osigurali dobru izolaciju.

 3. Podmazivanje mehanizama: Podmazujte sve pokretne dijelove kako bi ostali funkcionalni. Koristite ulje ili sprej za podmazivanje koji je namijenjen za PVC stolariju.

 4. Sprječavanje deformacija: PVC stolarija može biti osjetljiva na ekstremne temperature. Pazite da ne izlažete stolariju prevelikim temperaturnim promjenama kako biste spriječili deformacije.

 5. Redovita provjera spojeva: Pregledajte spojeve i okvire kako biste se uvjerili da nema pukotina ili drugih oštećenja. Pravovremeno popravljanje manjih problema spriječit će veće štete.

Dodatni savjeti

 • Izbjegavajte upotrebu visokotlačnih perača: Visok pritisak može oštetiti brtve i uzrokovati prodor vode. Umjesto toga, koristite mekanu krpu ili spužvu za čišćenje.

 • Čišćenje stakla: Koristite sredstva za čišćenje stakla koja nisu agresivna kako biste izbjegli oštećenje okvira stolarije.

 • Redoviti pregledi: Povremeno angažirajte stručnjaka za pregled vaše stolarije. Stručnjak može prepoznati i popraviti probleme koje možda ne biste primijetili sami.

Pravilno održavanje ALU i PVC stolarije ključno je za njihovu dugovječnost i funkcionalnost. Redovitim čišćenjem, provjerom brtvi, podmazivanjem mehanizama i zaštitom od korozije osiguravate da vaša stolarija ostane u najboljem stanju dugi niz godina.

Za stručne savjete i profesionalne usluge održavanja ALU i PVC stolarije, obratite se ALU i PVC stolarija Lisica u Zadru. Njihov tim iskusnih stručnjaka stoji vam na raspolaganju za sve vaše potrebe i pitanja, osiguravajući da vaša stolarija bude pravilno održavana i dugotrajna.

Za dodatne informacije i savjete, posjetite Facebook stranicu ALU i PVC stolarija Lisica i osigurajte vrhunsku uslugu za vašu stolariju.

OCIJENI