OCIJENI

Zdrav vid na suncu

1 pregleda/dan | Objavljeno: 22.04.2024. 15:33

Broj očnih bolesti u posljednje je vrijeme u porastu. UV zrake osim što štete koži, jednako su opasne i za naše oči, posebno za leću i mrežnicu. Pretjerana izloženost štetnom zračenju doprinosi sve većem broju katarakti, odnosno zamućenja očne leće, ali i različitim upalnim procesima(fotokeratitis).

Uz brigu o koži nanošenjem kreme za sunčanje visokog zaštitnog faktora, po istom principu trebalo bi razmišljati i o zaštiti očiju kvalitetnim sunčanim naočalama tijekom svih aktivnosti na otvorenom, ali i u prometu kad blještanje svjetla s površina ceste i drugih automobila, osim što smanjuje sigurnost, uzrokuje pojačano naprezanje oka. Nošenje sunčanih naočala treba biti zdrava navika od najranijeg djetinjstva uz nošenje čak i kada je sunce iza oblaka i čini nam se da zračenje nije visoko.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje sunčanih naočala?

Prilikom odabira sunčanih naočala uz subjektivan odabir boja, oblika i trendova, nastojite odabrati modele koji slijede linije lica i što više moguće zatvaraju ulaz svjetlosti u oko. Posebno su za oko ugodni polarizirajući filteri čija je glavna prednost prvenstveno što ne propuštaju reflektirano svjetlo te na taj način daju izoštreniju sliku.
Posebno se preporučuju gdje je velika refleksija - na snježnoj površini, iza vjetrobranskog stakla, na moru, vlažnoj cesti i kod niskog sunca koje uzrokuje blještanje koje mijenja percepciju oblika i boja, smanjuje oštrinu vida, ali i izaziva veliko naprezanje očiju i njihov zamor.

Polarizirane sunčane naočale stoga smanjuju refleksije, omogućuju bolji kontast i odmaraju oči. Preporučuju se svima koji mnogo vremena provode na otvorenom, sportašima i vozačima. Moguće ih je naručiti i s dioptrijom.

https://www.monokl.hr/suncane-naocale/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI