Monokl - optički studio
Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9A, 44000 Sisak
Vaš partner za dobar vid
Vaš partner za dobar vid
0 pregleda/dan | Objavljeno: 14.07.2022. 00:00
Zadržati zdravlje vida trebalo bi biti na listi zdravstvenih prioriteta. Odabir hrane može zaštititi ili „nahraniti“ oči.
Dijeta i oči
Naše tijelo stalno je izloženo oksidativnim stresovima, utjecajem slobodnih radikala, što uzrokuje različite degeneracije. Oko je dio tijela koji je relativno jako izložena oksidativnim stresom. Konkretno, u tijeku degenerativna procesa na mrežnici i leći. Oko je posebno ranjivo zbog svoje optičke prirode, s bitnom činjenicom da je samo svjetlost usmjerena na mrežnicu.
Vitamin C
Štiti leću od katarakte i degeneracije mrežnice. Dostupan uglavnom u svježim plodovima, voću, povrću i krumpiru.
Vitamin E
Štiti od oksidativnih oštećenja posebno u mrežnici. Preporučuje se prehrana bogata vitaminima, uz preporuku namirnica kao što su bademi, margarin i brokula.
Karotenoidi
Lutein i zeaksantin se često nazivaju «vitaminima za oči». Oni se ubrajaju u grupu karotenida odnosno u grupu sekundarnih biljnih materija. Karotenidi se javljaju u svim vrstama voća i povrća kao pigmenti boje koji su topljivi u mastima. Poznato je više vrsta. Lutein i zeaksantin se prije svega nalaze u zelenom voću i povrću poput kelja, špinata, brokule i graška. Oni su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i može spriječiti oštećenje makule koje se javlja u starosti.
Vitamin A
Vitamin A je nutrijent koji je, između ostalog uključen u proizvodnju rhodopsina, koji je važan dio očnih fotoreceptora. Bez novoformiranog rhodopsina fotoreceptori ne mogu reagirati i stvoriti vizualni utjecaj. Vitamin A koji se nalazi u jetri, jeguljama, mrkvi, ružmarinu i peršinu preporučuje se za što češću konzumaciju.
Mast
U našoj svakodnevnoj prehrani, obično je previše omega-6 u odnosu na omega-3 masnih kiselina. Dodatak omega-3 stoga može biti potreban za održavanje ravnoteže u tijelu. Omega-3 sadrže anti-upalna svojstva i sprečavaju apoptozu u stanicama. Omega-3 masne kiseline također imaju značajan pozitivan učinak na suzni film u oko 70% pacijenata koji su osjetili simptome suhoće očiju. Prehrana bogata lanenim sjemenkama, orasima, kivijem, zeleno lisnatim biljkama i masnom ribom potrebna je kod razvoja Omega-3 masnih kiselina.
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više
Saznaj više