OCIJENI

Kako sanirati mrlje na zidu od curenja vode

Objavljeno: 12.7.2021. 8:52

Osim što estetski mrlje na zidovima nisu prihvatljive, ponekad, kada je riječ o pljesni ili gljivicama, mogu biti štetne za zdravlje. Dom je mjesto u kojem provodimo najviše vremena, u kojem se osjećamo najugodnije i u koje ne puštamo neželjene goste, a gljivice i plijesan se često pojave same od sebe. Mrlje na zidovima nisu neuobičajena pojava, posebno u starim, loše izoliranim ili neodržavanim objektima. One nastaju kao posljedica djelovanja vlage, kao posljedica dugotrajnije zadimljenosti prostora (primjerice, zbog pušenja) ili kao posljedica izbijanja donjeg sloja nekvalitetnih boja.
 

I dok se trudimo mrlje prikriti ponovnim bojanjem, one često izbiju ubrzo nakon toga. Kod sanacije mrlja na zidu, najvažnije je otkriti uzrok jer ih se jedino na taj način možemo trajno riješiti.

Ako je riječ o mrljama nastalim zbog curenja vode, one najčešće znače razvoj spora mikroorganizama, a njihova sanacija zahtijeva intervenciju fungicida u kontaminirani zid.

U tom slučaju, potrebno je prvenstveno odstraniti odstupajuće ili slabo prihvaćene nanose boja i slojeva masa plastičnom lopaticom, nakon čega se po potrebi očišćene površine bruse brusnim papirom.
 

Nakon toga slijedi nanošenje mase za izravnavanje i temeljnog premaza na način da se očišćene površine na oštećenim mjestima poprave primjerenom masom za izravnavanje.

Potom slijedi blokada mrlja jednoslojnim, dvoslojnim ili, iznimno, troslojnim nanosom bijele unutarnje. Nakon toga zidovi se bojaju dekorativno.

Iako mnogi smatraju da sanaciju takvih mrlja mogu riješiti sami, žele li točno utvrditi uzrok mrlja, moraju se obratiti profesionalcima. Osim toga, sanacija i bojanje se također moraju odraditi profesionalno kako bi se spriječila ponovna pojava mrlja, ali i kako bi boje na zidovima bile ravnomjerne.

ADRIACOLOR je mjesto na koje se možete obratiti s potpunim povjerenjem, želite li se zauvijek riješiti mrlja sa zidova i učiniti vlastiti dom ugodnim mjestom za život.

Višegodišnje iskustvo u obavljanju navedenih radova sa raznim osiguranjima (Croatia osiguranje, Alianz, Triglav) garancija su za kvalitetnu sanaciju mrlja neovisno o kvadraturi.

Foto: Freepik

OCIJENI