OCIJENI

Prednosti i nedostaci autoplina

Objavljeno: 12.9.2022. 21:31

LPG autoplin je mješavina ukapljenih ugljikovodika nastalih preradom nafte koji su u normalnom stanju plinovi, a pri povećanju tlaka prelaze u tekuće stanje. Procjene su da trenutno u svijetu ima više od 13 milijuna vozila koja se pokreću na autoplin, a mnogi se ljudi odlučuju za prelazak na ovu vrstu energije zbog vrtoglavog rasta cijena goriva. No, postoje mnoge prednosti koje autoplin nosi sa sobom osim financijske uštede, a s druge strane, ima i svoje nedostatke.

Ekološka prihvatljivost i manje zagađenje okoliša

Kvaliteta zraka, osobito u urbanim područjima, postaje sve veći problem za zdravlje ljudi, a onečišćenje povećavaju automobili, točnije štetni ispušni plinovi koji svakodnevno iz njih odlaze u zrak. No, svaka osoba može odlučivati o količini zagađenja okoliša uzrokovanom vlastitim automobilom, a jedan je način smanjenja štetnosti prelazak na autoplin.

Autoplin je čišći i ekološki prihvatljiviji oblik energije za pokretanje automobila od dizela ili benzina. Vozila s pogonom na autoplin jednostavno proizvode daleko manje štetnih tvari u odnosu na tradicionalna goriva te sagorijevaju bez dima, čađe i neugodnih mirisa, i stoga su najbolja ekološka alternativa.

Kvalitetniji je te je bolji za održavanje motora

LPG je bolji za održavanje motora u odnosu na dizel ili benzin, budući da je čišće gorivo i rezultirat će manjim trošenjem komponenti vašeg motora. LPG će vjerojatno produljiti vijek vašeg motora, umjesto da ga s vremenom ošteti, i pritom smanjiti račune za održavanje.

Za razliku od benzina, u slučaju istjecanja, LPG jednostavno ispari, tako da ne postoji rizik od požara.

Znatno je jeftiniji

Ipak, pošto u ovo vrijeme cijene goriva rastu iz tjedna u tjedan, može se reći da je financijska ušteda najveća prednost autoplina. Kako se susrećemo sa sve većim iznosima na benzinskim crpkama, posjedovanje automobila može postati najveće financijsko opterećenje. No, i za to postoji rješenje, a to je prelazak na autoplin koji je trenutačno skoro duplo jeftiniji od benzina i dizela. Istraživanja su pokazala da će vam se prelazak na autoplin isplatiti u manje od godinu dana!

Nedostaci autoplina

Iako prevladavaju prednosti autoplina nad tradicionalnim oblicima goriva, postoje i nedostaci ove vrste energije za pokretanje automobila:

  • Temperatura je kod paljenja viša nego kod benzina

  • Nizak tlak pare može uzrokovati probleme s pokretanjem motora pri niskim temperaturama

  • Zahtijeva poseban sustav dovoda goriva

  • Spremnik za autoplin je težak

Ako se odlučite za ekonomičniju, zdraviju i isplativiju soluciju vožnje, obratite se stručnjacima s preko 20 godina iskustva u Marti Auto d.o.o. Stručno i ljubazno osoblje razlog su zadovoljstva brojnih klijenata koji već godinama biraju upravo njih prilikom prelaska na autoplin, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja oko ugradnje, sa strpljenjem će vam sve objasniti!

OCIJENI