OCIJENI

Istine i mitovi o plinu u autu

Objavljeno: 10.6.2022. 16:03

Iako postoje brojne predrasude o ugradnji plina u automobile, ovakav način vožnje pokazao se već dugi niz godina izrazito sigurnim i prihvatljivim. Činjenica je da postoji niz dezinformacija i mitova koji se vežu uz ugradnju plina u automobile, stoga vam u nastavku iznosimo istine koje pobijaju najčešće mitove o plinu u autu.

1. Ugradnja je skupa i dugoročno neisplativa

Osim ako godišnje prijeđete vrlo malo kilometara, ova tvrdnja nikako nije istinita, a lako ju je opovrgnuti brojnim izračunima koji se mogu pronaći na internetu.

Prosječna cijena ugradnje plina u vaš automobil stoji oko 6000 kn, atest naknadno ugrađene plinske instalacije 1000 kn, a prilikom svakog produljenja registracije potrebno je platiti dodatnih 550 kn na račun naknade za ceste koja nije uračunata u cijenu autoplina. Isto tako, pri izračunu isplativosti ulaganja valja voditi računa da je potrošnja autoplina otprilike 10 do 15 posto veća od potrošnje benzina, zbog njegove manje energetske vrijednosti. Međutim, bez obzira na navedene izdatke ovakav način vožnje dugoročno je isplativ i vrlo profitabilan, pogotovo ako godišnje prijeđete mnogo kilometara.

2. Plinska instalacija šteti motoru i može eksplodirati

Mit da plinska instalacija šteti motoru jedna je od najvećih zabluda. Naime, ugradnja autoplina pridonosi mirnijem radu motora, izgaranju bez dima, čađe i mirisa te ne ostavljaju naslage na klipu i ventilima, udvostručuje trajnost katalizatora i lambda sonde, a kako ulazi u motor u plinovitom stanju ne razgrađuju ulje za podmazivanje. Upravo navedene karakteristike pridonose trajnosti motora i ispušnog sustava. 

Isto tako, plinska instalacija u automobilu ne može eksplodirati. Spremnici za autoplin izrađeni su od čelika debljine od 2 do 4 mm i ispitani su u skladu s najstrožim standardima za zaštitu protiv udaraca, eksplozija, požara i sl. Upravo zbog svojih svojstava spremnici za autoplin imaju veću otpornost na mehaničke udarce od klasičnih spremnika za benzin, stoga nema razloga za brigu.

2. Automobil s ugrađenim plinom gubi na vrijednosti

Velik broj osoba smatra da je automobile s ugrađenim plinom teško prodati. To je također jedna čestih zabluda jer plinska instalacija automobilu daje dodatnu vrijednost što se očituje prilikom prodaje. Budući da su što jeftiniji troškovi vožnje poželjni pri kupnji rabljenih automobila, njegovan auto s plinskom instalacijom prodat ćete bez problema. Isto tako, dodatnu vrijednost osim ugrađenog autoplina možete naglasiti urednim održavanjem. 

Bez obzira jeste li se već odlučili na korak ugradnje plina u vašeg limenog ljubimca ili se još uvijek dvoumite, svakako kontaktirajte vrhunske stručnjake u Marti Auto d.o.o. koji će vas rado savjetovati te vam odgovoriti na sva dodatna pitanja. Njihovo dugogodišnje iskustvo, stručno znanje te brojne dodatne usluge koje nude poput prodaje i zamjene guma te popravaka kvarova razlog su više zašto posjetiti Marti Auto d.o.o.


OCIJENI