OCIJENI

Prednosti postavljanja gotovih travnjaka

Objavljeno: 6.6.2022. 12:07

Ništa ne izgleda gore od dvorišta prekrivenog mrtvom ili odumrlom travom koja kvare bujni zeleni izgled. Kada se dvorište ne može vratiti u život, ponovna sadnja sjemenom je uvijek opcija – iako može biti teško postići da sjeme klija i raste.

Najbolji način pomlađivanja travnjaka – cijelog ili samo dijelova  je postavljanje gotove trave. Nakon što su role busena trave postavljene, potrebno je redovito zalijevanje dok korijenje ne počne rasti. 

Često zasijavanje novog travnjaka čini dvorište neupotrebljivim za cijelo ljeto, negirajući cijelu poantu bujnog zelenog travnjaka. S gotovim travnjacima, vaša zelena oaza će u vrlo kratkom roku biti u funkciji.

Gotove  travnjake  je lakše održavati na samim počecima i vjerojatnije je da će u kraćem vremenskom razdoblju prerasti u prekrasan, novi travnjak. Nakon ugradnje, travu također treba redovito zalijevati, ali ne toliko kao zasađeno sjeme.

Nemojte dopustiti da trošak bude prevelik faktor jer kada Zelenko hortikultura postavlja travnjak obično rezultat vidite u smanjenom vremenu sa znatno manje  frustracija.

Što je najvažnije, postavljanje novog travnjaka daleko je isplativije od mnogih drugih alternativa koje su vam opcije za stražnje ili prednje dvorište.  To je ujedno i najekonomičniji pokrivač tla.

Posjedovanje zdravog, dobro održavanog travnjaka donosi desetke društvenih i ekoloških prednosti.

  • Prirodne trave poboljšavaju zrak koji udišemo apsorbirajući ugljični dioksid i druge stakleničke plinove, a oslobađajući kisik. 

  • Djeluje kao filter za hvatanje zagađivača koji se nalaze u urbanim i prigradskim područjima prije nego dođu do jezera, rijeka ili podzemnih voda. Ovaj prirodni pokrivač tla također upravlja olujnom i kišnicom kako bi ekosustavi ostali uravnoteženi.

  • Prirodni travnjak je također jeftiniji od sintetičke trave koja sadrži otrovne kemikalije i gumu.

  • Smanjuje buku apsorbirajući zvuk, posebno u urbanim područjima.

  • Održavanje travnjaka izvrstan je način da ostanete u formi. Briga o travnjaku sagorijeva više kalorija po satu u usporedbi s drugim kućanskim aktivnostima.

  • Travnjaci su obično glavna komponenta svakog visoko cijenjenog doma jer pravilno uređenje nekretnine može povećati vrijednost kuće za 10% do 18%.

Pronaći najbolji travnjak koji odgovara vašoj situaciji važan je cilj stručnoj ekipi iz Zelenko hortikulture. Odvojit ćemo za vas vrijeme da Vas savjetujemo i da nađete najbolje rješenje kako bi travnjak i u Vašem dvorištu zazelenio čim prije. Vizija nam je približiti svijest za uređenjem zelenih površina svakom čovjeku kako bismo uljepšali okruženje u kojem živimo! Na web stranici provjerite dosadašnje radove, a javite nam se preko web stranice ili maila info@zelenko-hortikultura.hr

OCIJENI