OCIJENI

10 brzih i lakih načina da vaš vrt izgleda sjajno

Objavljeno: 6.6.2022. 12:05

Vanjski prostor je toliko dragocjena stavka da svi želimo maksimalno iskoristiti ono što imamo. Jednostavne ideje za vrt pojednostavit će vam planiranje vremena, sadnju i oplemenjivanje vašeg prostora kako biste u njemu mogli u potpunosti uživati. Iako svi volimo biti majstori u svom domu, treba priznati da za brze, učinkovite i kvalitetne rezultate nam ipak trebaju stručnjaci za taj posao. Planiranje, savjeti, alati i održive biljke je svakako nešto do čega ćemo sami teže doći.   

  1. Napravite zone za sjedenje

Podjela vrta na različita područja s različitim namjenama može učiniti da se prostor osjeća organiziranim i jednostavan je način da se maksimalno iskoristi svaki centimetar zelene površine.

Stvorite različite prostore za sjedenje tako da je razlika u funkciji vidljiva. Na primjer, stol i stolice za blagovanje, viseće sjedalo ili viseća mreža za opuštanje i ležerni prostor za sjedenje ocrtan vanjskim tepihom.

  1. Napravite živi zid

Posvijetlite stranu šupe ili jednolične cigle. Obojite ih svijetlom bojom ili dopustite da se stopi s ostatkom boja u prostoru. Dodajte čvrste kuke da objesite žardinjere s kantom kako biste stvorili živi zid prepun sezonskih biljaka ili višegodišnjih puzavaca.

  1. Dodajte šarene posude za biljke

Prekrasan vrt ne bi bio potpun bez boje i sada je sjajno doba godine da ga počnete planirati. U idejama za vrt bez trave, posadite niz lonaca s lukovicama koje cvjetaju tijekom ljeta – ili kupite neke unaprijed zasađene posude – i razbacajte ih po prostoru.

  1. Ukrasite i dodajte dodatke

Vodootporni tepisi, udoban namještaj, vrtna umjetnost i ogledala pomažu u stvaranju elegantnog prostora za opuštanje. Dodajte električni ili plinski grijač kako biste ostali udobni i također ćete više iskoristiti svoj novi prostor tijekom proljeća i jeseni.

  1. Stvorite miran kutak

Usmjerite svoj vrt na stvaranje osjećaja spokoja. Postavite vrtnu klupu ili garnituru za namještaj u osamljeni kut kako biste omogućili prostor za tiho razmišljanje, okruženo bujnom oazom biljaka. 

  1. Učinite da se vrt osjeća većim uz ogledalo

Ako postoji mračan, tmuran kutak, pokušajte ga transformirati sa zrcalom otpornim na vremenske uvjete postavljenim tako da stvorite žarišnu točku na kojoj se prije nije moglo vidjeti ništa osim paučine. U malom, zatvorenom prostoru ideje vrtnog ogledala također mogu stvoriti iluziju prostora.

  1. Položite travnjak

Ako žudite za bujnim zelenim travnjakom, ali nemate vremena boriti se sa sjemenjem postavite gotove role travnjaka. Vaš travnjak će u kratkom roku biti spreman za uživanje pogledima.

  1. Nabacite hlada

Stvorite zasjenjenu blagovaonicu postavljanjem pergole ili drugih alternativa. U ljetnim mjesecima mjesta s hladovinom su od velike važnosti. 

  1. Položite vijugave staze

Napravite vijugave staze koje vode do različitih žarišnih točaka koje ste odredili za vrt. Krivulja staze omekšava oblik i skreće vašu pozornost na različite dijelove vrta, dok će sitno bolje uz nju dati na dodatnoj dubini.

  1. Postavite rasvjetu

Uz odgovarajuću rasvjetu , vaš vrt može postati još čarobniji. Savjetujete se o vrstama kako bi odredili rasvjetu koja najbolje odgovara ambijentu i doživljaju kojeg želite stvoriti. 


Kada nam ponestane ideje, volje, vremena ili samo želite  u kraćem roku konkretne rezultate u vlastitom vrtu, potrebno je pozvati odgovarajuću struku. Zelenko hortikultura je tvrtka koja ima za cilj stečenim znanjem i iskustvom, pomoći u funkcionalnijem i ljepšem krajoliku što javnih zelenih površina tako i uređenju privatnih okućnica. Na web stranici uvjerite se kroz galeriju u kvalitetu i osigurajte si već ove sezone svoj termin.

OCIJENI