OCIJENI

Znate li što sve radi jedan bravar?

Objavljeno: 14.9.2020. 11:20

Zanimanje bravar jedna je od najstarijih profesija. Međutim, kako moderno društvo zahtijeva određene prilagodbe u svakom zanimanju, ni bravarski posao nije iznimka. Stoga izrada ključeva i popravci raznih brava više nisu jedini poslovi koje obavlja bravar. Zanimanje bravara je puno više od toga.

Osim što izrađuju brave za prozore i vrata, bravari mogu ugraditi, servisirati i popraviti brave na prozorima i vratima -  dvije najčešće vrste brava za stambenu i komercijalnu upotrebu.

Bravari, također, izrađuju brave za sigurnosne sefove. Takve brave nisu poput brava za vrata, stoga bravar mora biti specijaliziran kako bi znao isporučiti, instalirati, otvoriti i popraviti specijalne brave koje se često nalaze u sefovima i trezorima.

Promjena šifri na protuprovalnim vratima, sigurnosnim bravama i sefovima te ugradnja i servisiranje elektromotornih i elektromehaničkih brava na drvena, metalna, ALU i PVC i protupožarna vrata jedne su od najčešćih bravarskih usluga.


 Kad bravar instalira brave u zgradu, on   obično postane zadani bravar te zgrade,   zbog poznavanja brava u zgradi. Oni vode   evidenciju o vrstama brava koje se koriste u zgradama, poduzetim zamjenama ili popravcima, kao i   sve druge relevantne informacije, kao što je veza sa sigurnosnim sustavom koji zahtijeva unos koda   kada se vrata otključaju. Stoga ne čudi da postoji mnogo bravara koji pružaju 24-satne hitne   bravarske usluge, i nakon radnog vremena, ako su pojedinci izgubili ključeve, zaključani su ili im je   potrebna zamjena i promjena brava.

 Također, bravari izrađuju i kopiraju daljinske upravljače fiksnog i rotirajućeg koda koji se  koriste za  rampe i garažna vrata. Kod fiksnog koda kopiranje na novi daljinski je vrlo jednostavno i   on će odmah raditi na vratima, a kod rotirajućeg koda potrebno je taj isti daljinski prijaviti na centrali   motora.


Isto tako, neki bravari mogu svojim klijentima isporučiti i instalirati elektroničke sustave za kontrolu pristupa, no to je specijalnost koju ne nude svi bravari.
Bravarski posao uključuje i izradu kodiranih auto ključeva. Naime, svi automobili proizvedeni nakon 1995. godine imaju ključeve u kojima je ugrađen čip koji omogućuje paljenje vozila. Kod nekih vrsta ključeva nije potrebno doći vozilom, već se ključevi jednostavno kopiraju s postojećeg čipa ključa na čip novog ključa, a kod svih ostalih ključeva potrebno je doći vozilom jer uz kopiranje ključa potrebno je novi ključ prijaviti direktno na automobil.

Ako Vam je potrebna bilo koja bravarska usluga TONKOVIĆ - SUPER BRAVAR idealan je servis za Vas. TONKOVIĆ – SUPER BRAVAR je mobilni servis za brave osnovan 1999. godine u Zagrebu kao jedinstveni specijalizirani servis za izradu sigurnosnih sistema zaključavanja, izradu cilindričnih i kodiranih ključeva te otvaranje svih vrsta. Njegovi zaposlenici obučeni su za sve vrste bravarskih poslova, a osobito za poslove ugradnje i servisa cilindričnih i sigurnosnih brava. Isto tako, proizvodi i usluge TONKOVIĆ – SUPER BRAVAR-a dostupne su 24 sata na dan 365 dana u godini.

OCIJENI