OCIJENI

Najčešće greške pri opremanju ugostiteljskog objekta i kako ih izbjeći

Objavljeno: 4.11.2025. 9:23

Otvoriti kafić, restoran ili bar san je mnogih, no put od ideje do uspješnog poslovanja prepun je odluka koje dugoročno određuju uspjeh. Jedna od ključnih je – kako opremiti prostor.

Odabir prave ugostiteljske opreme, funkcionalnog rasporeda i kvalitetnih materijala često čini razliku između lokala koji oduševljava i onog koji se bori s problemima već nakon nekoliko mjeseci.

Mnogi poduzetnici na početku naprave iste pogreške, koje se kasnije skupo plaćaju. Dobra vijest? Sve se one mogu izbjeći – uz stručnu pripremu i pravu podršku.

1. Nepromišljen odabir opreme

Jedna od najčešćih pogrešaka je kupnja opreme “na oko” – bez jasnog plana i uvida u stvarne potrebe lokala. Preveliki šank, presnažan frižider ili nepraktična kuhinjska linija mogu smanjiti funkcionalnost i povećati troškove.

Rješenje: izrada idejnog projekta opremanja koji uzima u obzir tip objekta, broj gostiju i način rada osoblja.

2. Zanemarivanje tehnološkog plana

Mnogi ugostitelji preskoče izradu tehnološkog projekta, a upravo on osigurava da sve komponente – od struje i vode do ventilacije i odvodnje – budu usklađene s opremom. Bez toga, naknadne preinake mogu postati vrlo skupe i usporiti otvaranje objekta.

3. Ušteda na krivim mjestima

Štednja pri opremanju često se pokaže najskupljom odlukom. Kvalitetna inox oprema i profesionalni uređaji traju godinama, dok jeftina rješenja često zahtijevaju popravke već nakon prve sezone.

Rješenje: ulaganje u trajna i pouzdana rješenja izrađena prema standardima ugostiteljske industrije.

4. Zanemarivanje ergonomije i protoka rada

Prostor koji izgleda lijepo, ali je nefunkcionalan – ne donosi profit. Preuski prolazi, loš raspored šanka ili kuhinje te neprilagođena visina radnih površina usporavaju osoblje i stvaraju stres u radu.

Rješenje: planiranje opreme prema realnim radnim procesima, a ne samo prema estetici.

5. Nedostatak stručnog nadzora

Bez stručne podrške tijekom opremanja, lako se potkradu detalji koji kasnije stvaraju probleme – od krivih priključaka do nepravilno postavljenih elemenata. Profesionalni nadzor osigurava da projekt bude izveden točno prema planu i propisima.

DB OPREMA – stručnjaci koji znaju kako izbjeći pogreške

Kako biste izbjegli sve navedene probleme, rješenje je jednostavno – suradnja s profesionalcima koji razumiju svaku fazu opremanja ugostiteljskog objekta.

DB Oprema iz Velike Gorice već više od 20 godina uspješno izrađuje idejne i tehnološke projekte te proizvodi i distribuira vrhunsku ugostiteljsku opremu.

Njihove usluge uključuju:

  • izradu idejnih projekata opremanja namještajem i profesionalnom opremom
  • izradu tehnoloških projekata za ugostiteljske prostore
  • proizvodnju inox opreme – šankova, toplih i hlađenih elemenata, neutralne opreme
  • uvoz i distribuciju opreme za ugostiteljstvo i velike profesionalne kuhinje

DB Oprema kombinira iskustvo, funkcionalnost i estetiku kako bi svaki projekt bio prilagođen potrebama klijenta – bilo da se radi o malom kafiću, restoranu ili hotelskoj kuhinji.

Isplativo, kvalitetno i dugoročno rješenje

Od ideje do realizacije, DB Oprema osigurava da vaš ugostiteljski objekt bude opremljen kvalitetno, učinkovito i bez nepotrebnih troškova. Svaki detalj planira se precizno, a cijeli proces prati tim s bogatim iskustvom i razumijevanjem realnih potreba ugostitelja.

Za više informacija, idejna rješenja ili ponudu posjetite www.ugostiteljskaoprema.com.hr ili se obratite DB Oprema timu s punim povjerenjem putem telefona ili e-maila.


OCIJENI