Adresa: Kneza Ljudevita Posavskog 52
10410, Velika Gorica
(subjekt pristupačan osobama s invaliditetom)
Telefon:
01 6252 067 01 6252 ... - Klikni za broj
Mobitel:
Telefon:
Telefon:
Email: Kontakt podaci
Web: http://www.perkovic-servis.hr/index.html

Radno vrijeme

:
Pon - pet: 08:00 - 19:00 ili po dogovoru
Djelatnosti: Klima, rashladni uređaji
Ključne riječi: servis rashladnih komora - servis rashladnih uređaja - servis rashladnih vitrina - popravak chillera - popravak ledomata - servis klima komora - servis klima uređaja
Recite da ste oglas vidjeli na mojkvart.hr

Održavanje

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja.

Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi).

Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere.
Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.

Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektora, turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirati, a kod ventilokonvektora redovito mijenjati.

Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filtrima zadržava se na izmjenjivaču.

Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama). Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju.

Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica.

Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.

Čišćenje i dezinfekcija unutarnje jedinice mora obuhvatiti:
- pranje isparivača
- pranje filtera
- pranje maske i ostale mehaničke opreme
- dezinfekcija isparivača i filtera
- čišćenje drenažne tave i linije odvoda kondenzata
- postavljanje tableta za dezinfekciju i aromatizaciju zraka u drenažnu tavu.

Ovaj postupak je preporučeno uraditi jednom godišnje (najbolje pri prelasku sa grijanja na hlađenje), i tada se može uraditi bez demontaže uređaja.

Ukoliko se klima uređaj ne čisti barem jednom godišnje, a u poslovnim prostorima i česće, klimi se smanjuje kapacitet i troši više el. energije te postaje potencijalno stanište bakterija u prostoriji.Neodržavanoj i neočisćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjuje radni vijek zbog otežane cirkulacije zraka i zagušenosti.

Da bi se tako zapuštena klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja s vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup.

"Ušteda" koja je ostvarena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili u krajnem slučaju kupnjom novog aparata.

Pročitaj cijeli tekst

Ponude i popusti ovog subjekta

Kontakt / Zatražite ponudu

Telefon:
01 6252 067 01 6252 ... - Klikni za broj
Mobitel:
Telefon:
Telefon:
MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu Zakonom o zaštiti osobnih podataka te Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (EU) na način da prikuplja samo osnovne potrebne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza te samo uz Privolu vlasnika osobnih podataka. MojKvart.hr daje korisnicima mogućnost informiranja o načinu korištenja i načinu čuvanja ustupljenih osobnih podataka, kao i mogućnost zahtjeva za brisanjem ili zaboravom ustupljenih podataka. Za detaljne informacije kliknite na Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.