OCIJENI

Zašto je pizza iz krušne peći najbolja?

Objavljeno: 18.10.2021. 16:28

Postoji bezbroj savjeta i recepata za odličnu pizzu. Međutim, prepoznatljiv okus i miris prave talijanske pizze posljedica je pečenja u krušnoj peći na drva.

Jedan od ključnih preduvjeta prave talijanske pizze je upravo krušna peć. Krušna peć je, zapravo, zidana komora koja se zagrijava na drva. Nekada su se u krušnoj peći na drva, osim pizze, pekli kruh, kolači odnosno sva ostala jela. Danas se krušne peći primjenjuju kod pečenja pizze ali i mesa na žaru. Pizze koje su pečena u krušnoj peći okusom se ne mogu usporediti s pizzom pečenom u pećnici. 

Krušna peć funkcionira na vrlo jednostavnom principu. Za pečenje pizze potrebna je maksimalna izmjena topline u komori, a da se pritom što manje energije gubi. Isto tako, svod peći, u obliku parabole, osigurava učinak isijavanja u peći, koje potom omogućuje ravnomjerno pečenje pizze.

Zbog takvog prijenosa energije, pizze iz krušne peći bogatije su okusom. Krušna peć na drva daje pizzi nezamjenjiv, jedinstven i karakterističan okus koji je toliko specifičan da gotovo svatko može prepoznati razliku između pizze koja je ispečena u krušnoj peći i one koja to nije.

Dobar komad pizze koji je pečen u krušnoj peći imat će savršeno ispečenu koricu i podnožje. Dovoljno pečeno i hrskavo izvana, a iznutra dovoljno mekano i ukusno pravilno je ispečeno tijesto. Pravi pizza majstor poznaje sve tajne dobre korice koje se najviše očituju upravo u vremenu koje tijesto provede odmarajući se na kontroliranoj temperaturi, kao i preciznom vremenu pečenja.

Osim krušne peći mnogo je drugih faktora koji utječu na okus pizze. Jedan od njih je i iskusan pizza majstor koji točno zna koliko je vremena potrebno za pečenje pizze. Naime, ovisno o vrsti pizze i sastojcima varirat će vrijeme pečenja, stoga je izrazito važno svakom pizza majstoru to imati na umu.

Isto tako, jednako su važni svježi i domaći sastojci, ali i dodatci pizzi. Rajčice, sir i šunka osnovne su komponente pizze, na koje ljudi vole dodavati različite sastojke. Međutim, ne preporučuje se pizzu pretrpavati dodatnim sastojcima jer postoji opasnost da se neravnomjerno ispeče.

U slučaju kada su svi navedeni faktori u skladu rezultat je prava talijanska pizza koja svojim okusom zadovoljava i one najistaknutijeg nepca. Takvu pizzu zasigurno ćete pronaći u pizzeriji Vita Bella u Dubrovniku. Iako nude dostavu te opciju online plaćanja, naša je preporuka da ih posjetite te istovremeno uživate u okusu prave talijanske pizze, ali i predivnom ambijentu. Također, imajte na umu da je pizza najbolja onog trenutka kada je netom izvađena iz krušne peći stigla za vaš stol.


OCIJENI