OCIJENI

10 zanimljivih činjenica o pizzi koje niste znali

Objavljeno: 21.2.2022. 14:01

Možemo se složiti da sama riječ “pizza” izmami veliki osmijeh na lice jer je upravo pizza jedna od naših i vaših najdražih jela. Zaljubite se još više u pizzu uz ovih 10 zanimljivih činjenica. 

  1. Kad pomislimo na pizzu, mislimo na Italiju, ali zapravo, pizza potječe iz antičkih vremena kada su Grci i Egipćani pekli pizzu poput somuna prelivenih maslinama i začinima. 
  2. Povijest nam govori da je ludnica za pizzom počela u Napulju kada su pekari trebali potrošiti višak tijesta ili kada su tražili nešto čime bi održavali toplinu u pećnici. Prodavali su ju siromašnijim ljudima, koju je zavolio veliki broj kupaca diljem svijeta.
  3. U Las Vegasu se održava godišnji sajam pizze poznat kao "The International Pizza Expo". To je jedan od najvećih pizza showova na svijetu za vlasnike pizzerija. Međutim, jedino razočaranje je što je izložba zatvorena za širu javnost.
  4. Postoji otprilike 34 milijuna načina na koje možete naručiti pizzu, s raznim opcijama veličine, kore, umaka, sira i nadjeva. 
  5. Philadelphia ima muzej pizze pod nazivom 'Pizza Brain' koji je dom najveće svjetske zbirke pizza suvenira. Muzej ima različite vrste pizza iz različitih dijelova svijeta. Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je kolekciju 2011. kao "najveću svjetsku kolekciju predmeta vezanih za pizzu".
  6. Pizza se izvorno prodavala cijela. Patsy's pizzeria je 1933. godine počela prodavati pizzu na komade što je izazvalo popularan trend među pizzerijama. 
  7. Pizza Margherita dobila je ime po kraljici Margheriti Savojskoj koja je zamolila kuhara da joj napravi verziju pizze od mozzarelle, rajčice i bosiljka.
  8. Nacionalni mjesec pizze slavi se svaki listopad, a započeo ga je izdavač časopisa Pizza Today 1984. godine. 
  9. Iako se pizza nije infiltrirala u Ameriku sve do 1950-ih, od 5 milijardi pizza koje se svake godine prodaju diljem svijeta, otprilike 3 milijarde ih se proda u SAD-u. Chicago, New York, Philadelphia i Trenton su prvi gradovi u Americi koji su počeli prodavati pizzu jer su imali veliku populaciju južnotalijanskih imigranata. Koji kada su stigli u SAD, sa sobom su ponijeli i svoju ljubav prema pizzi.
  10. Kad pomislimo na nadjeve za pizzu, majoneza nije jedna od opcija koja nam pada na pamet, ali u Japanu je majoneza na pizzi normalna. Japanska majoneza slađeg je okusa.

Najbolju pizzu u Dubrovniku pronađite u pizzeriji i konobi VITA BELLA gdje koriste samo sastojke vrhunske kvalitete, ali i krušnu peć koja pizzi daje karakterističan i neodoljiv okus. Za narudžbe i više informacija posjetite njihovu web stranicu.


OCIJENI