OCIJENI

Liječenje seboroičnog dermatitisa

0 pregleda/dan | Objavljeno: 14.04.2024. 14:47

Seboreja označava prekomjernu produkciju loja iz žlijezda lojnica, masnu kožu s proširenim porama i sklonost mašćenju kose s pojavom prhuti. Seboroični dermatitis je subakutna ili kronična bolest nepoznatog uzroka koja se javlja na mjestima gdje koža obiluje žlijezdama lojnicama (T-zona lica, sredina prsa i leđa, vlasište) i odraz je njihove hiperprodukcije. Bolest se javlja u oko 2 − 5% stanovništva i nešto je češća kod muškaraca. U nastanku seboreje i seboroičnog dermatitisa sudjeluje više čimbenika. Među njima najvažnija je nasljedna, genetski određena seboroična konstitucija, zatim dob, hormonski status (androgeni) i faktori okoliša. U nastanku upalnih promjena kod seboroičnog dermatitisa važnu ulogu ima i kvasac roda Pityrosporum ovale.

Seboroični dermatitis može se javiti već u dojenačkoj dobi. Ovdje se radi o pojačanoj produkciji loja uslijed djelovanja majčinih hormona prenesenih preko posteljice. Češće se seboreja i seboroični dermatitis javljaju tijekom puberteta, a periodično se mogu javljati cijeli život. Promjene se manifestiraju svrbežom i perutanjem vlasišta, pojavom crvenih žarišta pokrivenih žutim ljuskama uz rub vlasišta ili iza uha. Na licu se javlja peckanje i crvenilo kože oko nosa, u području obrva i brade uz sitno ljuštenje. U težim slučajevima promjene mogu zahvatiti veliki dio lica, a ponekad i središnji dio prsa. Promjene su jače izražene i sklone pogoršanju u periodima kada je osoba izložena stresu. Usprkos tendenciji spontanog povlačenja bolest se gotovo uvijek vraća te je važna pravilna njega kože bez pretjeranog isušivanja masnih područja. Agresivna higijena i njega lica te korištenje sredstava koja jako odmašćuju kožu dodatno iritiraju i stimuliraju lojnice na rad i tako dolazi do stvaranja začaranog kruga: intenzivno odmašćivanje kože − pojačan rad lojnica − povišena produkcija loja − masnija, iritirana i upaljena koža. Osim spomenutih faktora postoje i drugi čimbenici koji utječu na rad lojnica. To su promjene u smislu gastritisa, neredovite stolice, neujednačena ishrana, neredoviti odmor i san te hormonalni ciklusi kod žena.

U liječenju seboroičnog dermatitisa koriste se preparati za skidanje ljusaka (keratolitici) u obliku krema, losiona i šampona te preparati koji usporuju rast kvasca Pityrosporum ovale. Za smanjivanje crvenila i upale mogu se kratkotrajno upotrebljavati kortikosteroidni pripravci pod nadzorom dermatologa. Savjetuje se izbjegavanje stresa, jesti hranu bez jakih začina, izbjegavati alkohol, kavu, cigarete i druge stimulanse. Seboroični dermatitis teško je potpuno izliječiti, ali ispravnim uputama liječnika bolest se može dobro kontrolirati.

https://dermatologija-bilic.hr/usluge/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI