OCIJENI

Njega kože zimi

0 pregleda/dan | Objavljeno: 15.03.2024. 13:00

Koža je površinski organ koji pokriva naše tijelo i štiti ga od vanjskih utjecaja. Sastoji se od dva dijela: površinskog epidermisa kojeg čine epitelne stanice i dubljeg dermisa građenog od vezivnog tkiva bogatog vlaknima kolagena i elastina. Površina kože prekrivena je zaštitnim hidrolipidnim filomom koji kožu štiti od gubitka vode, a time i od isušivanja. Za vrijeme hladnih mjeseci kombinacija niskih temperatura, vjetra i suhog zraka u grijanim prostorijama našoj koži uvelike oduzimaju vlagu. Koža tako postaje suha, a time i podložnija raznim oštećenjima i infekcijama. Kroz suhu kožu mnogo lakše prodiru razni alergeni i time izazivaju alergijske reakcije. Posebno je ugrožena koža dojenčadi i male djece. Njihova koža ima oskudan hidrolipidni sloj i zbog toga se brzo i lako isušuje.

Za suhu kožu specifičan je osjećaj zategnutosti i neudobnosti. Koža izgleda mlohavo, posebno u području oko očiju. Ljuštenje je znak vrlo suhe i dehidrirane kože. Osim toga suha koža izgleda starije, jače su izražene bore i kožne brazde. Zbog manjka vlage u koži mrtve stanice na površini udružuju se u nakupine koje tvore vidljive mrlje što rezultira nejednolikom bojom kože. U površinskom sloju suhe kože dolazi do stvaranja sitnih pukotina. Te pukotine mogu izazvati lagane upale pa koža dobiva neprirodnu crvenu boju. Suha koža često svrbi. U literaturi je poznat termin „zimski svrbež“ koji označava svrbež kože do kojeg dolazi zbog intenzivne dehidracije (isušivanja) kože. Može se javiti u svim dobnim skupinama, ali je najčešći kod starijih osoba i male djece. Uzrok „zimskog svrbeža“ nedostatak je vlage u zraku u prostorijama koje su zagrijane centralnim grijanjem , hladan zrak vani te pretjerano kupanje i tuširanje.

Kako brinuti o koži tijekom zime, saznajte na linku!

https://dermatologija-bilic.hr/usluge/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI