OCIJENI

Kako održavati septičku jamu

Objavljeno: 23.7.2021. 9:36

Udobnost vlastitog doma povezana je s punim doživljajem – vizualnim, ali i olfaktivnim. Urednost, čistoća i lijepi mirisi izrazito su bitni za opuštenost stanara. Osim u kući, isto pravilo vrijedi i za dvorište. Ipak, ponekad u dvorištu osjetimo neugodne mirise koji najčešće dolaze od vlastite ili susjedne septičke jame. Održavanje septičke jame od iznimne je važnosti kako bismo izbjegli neželjene posljedice poput neugodnog intenzivnog mirisa uzrokovanog amonijakom i sumporvodikom, kada su sabirne i septičke jame prepunjene.
 

Dok se u septičkoj jami skupljaju otpadne vode domaćinstava na mjestima gdje nije uspostavljen sustav odvodnje, sabirne jame imaju istu funkciju, ali se njezin sadržaj mora prazniti češće, s obzirom na to da se primjenjuju u objektima u kojima nema velikih količina otpadnih voda (poput vikendica).

Sabirne i septičke jame održavaju se redovitim pražnjenjem pomoću crijeva specijalnog vozila, tzv. slivničara, a čime se vrši ispumpavanje. Nakon pražnjenja, zatvara se poklopac, a fekalije se odvoze do predviđenog mjesta u kojem se otpadne vode upuštaju u sustav javne odvodnje te se pročišćavaju na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.

Temperatura za čitav proces mora biti niža od -1˚ C, a vremenski uvjeti moraju biti pogodni. Osim toga, visinska razlika između vozila i dna sabirne ili septičke jame ne smije biti velika (oko 7 metara), a naručitelj pražnjenja mora omogućiti neometan pristup specijalnom vozilu.

Sabirna ili septička jama jednostavno se mora održavati adekvatno, kako bi se spriječilo začepljenje i stvaranje neugodnih mirisa. Ako ste primijetili neugodne mirise ili jednostavno želite odgovorno održavati vašu septičku jamu, obratite se Fekalcu koji nudi kvalitetnu uslugu pražnjenja i odvoza otpadnih voda. Pražnjenje jama na području Tisnog njihova je specijalnost, što dokazuje dugogodišnji niz zadovoljnih korisnika. Reagirajte na vrijeme, nazovite broj 095 5374 503, spriječite neželjene posljedice i dopustite da vaš eksterijer miriše kao i kućni interijer.

OCIJENI