OCIJENI

Cijepljenje pasa i mačaka: Kako osigurati sigurnost i zaštitu vaših ljubimaca

Objavljeno: 8.3.2024. 15:55

Cijepljenje je vrlo važno kako bi osigurali svom psu ili mački sretan i i dug život. Ono se provodi u ranom stadiju života šteneta i mačeta po programu cijepljenja. Postoje obavezna cijepiva koje pas mora primiti te ona koja su preporuka veterinara a vlasnik može i ne mora cijepiti. 

Prilikom posjeta veterinaru pas ili mačka bit će pregledani, te mikročipirani ukoliko nisu. Nakon toga ovisno o starosti i cijepljeni. Ukoliko je životinja bolesna prvo ćemo pristupiti liječenju. 

Program osnovnog programa cijepljenja šteneta i mačeta počinje sa navršenih 7, 8 tjedana, odnosno kako se umanji zaštita majčinih antitijela nakon sisanja. Pravi imunitet nakon cijepljenja životinja dobiva tek nakon druge ili treće revakcinacije. Druga revakcinacija je tri ili četri tjedna nakon prve te traje godinu dana. Ukoliko je štene bez majke može se cijepiti već sa 2- 3 tjedna starosti. 

U ambulantama postoje razne vakcine od različitih proizvođača. Najčešće se koriste polivalentne vakcine protiv ovih zaraznih bolesti PASA: ŠTENEĆAK, ADENOVIROZA, PARVOVIROZA, PARAINFLUENCA I LEPTOSPIROZA., te kod MAČAKA: PANLEUKOPENIJA, RINOTRAHEITIS TE KALICIVIROZA. 

Mačke se mogu cijepiti i protiv mačje leukemije. Mogu se cijepiti samo mačke negativne na virus mačje leukemije (FeLV). Stoga se prije cijepljenja preporučuje provjera životinja na FeLV. 

Cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće provodi se po zakonu koji nalaže da svaki pas koji je stariji od 3 mjeseca mora biti cijepljen, ovo cijepljenje se ponavlja za godinu dana. 

Uz to cijepljenje obavezan je i program dehelminitizacije životinje. 

Za više informacija i savjeta oko cijepljenja vaših ljubimaca dođite u našu ambulantu. 


OCIJENI