OCIJENI

Upis u autoškolu: Sve što trebate znati

Objavljeno: 16.7.2020. 11:31

Položiti vozački ispit je više potreba, nego luksuz u današnje doba. U užurbanom suvremenom svijetu, mladoj osobi je mobilnost i fleksibilnost neophodna, zbog čega se mnogi odlučuju na polaganje vozačkog ispita odmah nakon proslave 18-og rođendana. Prije nego odlučite koju ćete autoškolu upisati, važno je znati što vam je sve potrebno za prijavu i polaganje ispita.  U nastavku slijedi nekoliko informacija i savjeta koje možete uzeti u obzir pri kreiranju odluke.

Uvjeti za upis u autoškolu

Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače i Zakon o sigurnosti prometa naglašavaju da postoje određeni ključni uvjeti za upis u autoškolu poput:

  • Osoba može pristupiti osposobljavanju za vozača najranije šest mjeseci prije nego što navrši godine propisane za izdavanje vozačke dozvole (17 godina i 6 mjeseci).
  • Osoba mora imati uvjerenje da je tjelesno i duševno sposobna za upravljanje vozilom
  • Osoba mora moći samostalno riješiti ispitne testove.

Proces prijave i učenja

Prije nego što dođete u autoškolu na potpisivanje ugovora, potrebno je otići kod liječnika opće prakse po potvrdu o zdravstvenom stanju. Potvrdom dajete do znanja da ne bolujete od neke kronične bolesti koja bi vam mogla otežati ili onemogućiti upravljanje motornim vozilom. Kada liječniku ili liječnici kažete da vam treba potvrda za polaganje vozačkog, odmah će znati o čemu se radi.

Nakon dobivanja potvrde, odlazite na liječnički pregled koji morate dodatno platiti u ustanovi medicine rada. Pregled uključuje provjeru vida i rješavanje psihološkog testa.

Upis u autoškolu je moguć tek uz potvrdu o osposobljenosti za upravljanje vozilom B kategorije koju dobivate nakon liječničkog pregleda.
Nakon što saznate sve relevantne informacije o autoškoli i potpišete ugovor, prijavljujete se za tečaj koji obuhvaća teorijski i praktični dio. Morate proći tri ispita kako biste samostalno mogli voziti, a to su:
  • Prometni propisi i sigurnosna pravila
  • Prva pomoć
  • Vožnja
Prije nego što sjednete u auto, morate proći edukaciju i ispit iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Tek nakon toga je moguće dogovoriti prvi sat vožnje s instruktorom.

Praktični dio obuhvaća 35 sati vožnje u raznim uvjetima i vježbanje raznih dionica cesta koje morate proći kako biste usvojili osnovna pravila. Za to vrijeme možete riješiti poduku i test iz prve pomoći. Ne možete izaći na sami ispit vožnje ako niste položili prvu pomoć.

Određivanje cijene

Budući da je tržište liberalizirano i cijene autoškola se slobodno formiraju, dobro se informirajte u autoškoli što navedena cijena sve uključuje te pazite na skrivene troškove. Neke stvari autoškole uključuju u cijenu, dok druge stvari naknadno naplaćuju. Može doći do dumpinga cijena u autoškolama, gdje vlasnici spuste cijene i učine svoje usluge povoljnima, no na kraju se pokaže kako naknadno morate platiti određene usluge koje su trebale biti već transparentno uračunate u početnu cijenu.

U Autoškoli Danko imate priliku položiti vozački ispit već ovo ljeto jer imaju osigurane tečajeve propisa i sigurnosnih pravila kroz cijelo ljeto, kao i dovoljan broj instruktora koji će vam pružiti kvalitetnu poduku. Autoškola Danko poštuje pravila postavljanja cijena i ugovorom uređuju sve potencijalne troškove koji su vam poznati odmah pri upisivanju.

Također, svojim polaznicima omogućuju besplatne udžbenike za vrijeme polaganja teorijskog dijela, kao i konzultacije nakon redovnih predavanja gdje će vam iskusni instruktori objasniti sve što vas dodatno zanima. Djeluju 21 godinu i imaju bogato iskustvo, kao i veliki broj preporuka. Pronađite autoškolu Danko na Instagramu ili Facebooku i kontaktirajte ih kako biste dobili nešto više informacija.

OCIJENI