OCIJENI

Fizička aktivnost i mentalno zdravlje za starije ljude

Objavljeno: 27.10.2022. 14:55

Fizička aktivnost donosi mnoge benefite, kako za tjelesno, tako i za duševno zdravlje. Usprkos tome, malo je pripadnika treće životne dobi koji održavaju potrebnu razinu fizičke aktivnosti. Uzroci mogu biti njihovo zdravstveno stanje, slabija pokretljivost, kao i manjak motivacije. Međutim, za većinu starijih osoba moguće je pronaći fizičke aktivnosti u skladu s njihovim sposobnostima. U nastavku saznajte koje sve benefite donosi redovita fizička aktivnost u starijoj dobi i kako ona utječe na mentalno zdravlje.

Kvalitetniji san

Sa starenjem često dolaze problemi sa spavanjem i nesanica. Velik broj starijih osoba ima poteškoće u spavanju, često se bude i imaju lak san. Brojna istraživanja su pokazala da vježbanje povećava kvalitetu sna te omogućuje brže zaspivanje i postizanje dubokog sna. Kvalitetno prospavana noć, temelj je za ispunjen dan. Dobar san pozitivno se odražava na mentalno stanje, što znači da će osobe biti mirnije i zadovoljnije te će osjećati manje stresa i nervoze.

Optimalna razina kemijskih tvari u mozgu Vježbanje pomaže u održavanju optimalne razine kemijskih tvari u mozgu, a one utječu na to kako se osjećamo, fizički i mentalno. Tijekom fizičke aktivnosti, dolazi do povećanja količine korisnih tvari poput dopamina, norepinefrina i serotonina. Ove tvari kod starijih osoba ublažavaju stres, negativne emocije i promjene raspoloženja. S obzirom na to, možemo zaključiti kako je fizička aktivnost izravno povezana s mentalnim zdravljem.

Veća razina energije Kod starijih osoba često se javlja umor i manjak energije. Redovitom fizičkom aktivnošću, može se znatno povećati razina energije, što osobama omogućava da kvalitetnije i ispunjenije provedu svoj dan. Čak i jednostavne aktivnosti poput polusatne šetnje mogu osobu učini energičnijom i bolje raspoloženom. Kao posljedica toga, starije osobe moći će se više angažirati oko aktivnosti koje ih vesele te će imati više energije za druženje. Sve ovo pozitivno će utjecati na njihovo mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Borba protiv demencije Jedna od najčešćih bolesti starije populacije je demencija. Budući da osobe koje pate od demencije s vremenom postaju ovisne o tuđoj njezi, ova bolest teško pada i bolesnicima i njihovim obiteljima. Dokazano je da svakodnevna fizička aktivnost povećava prokrvljenost svih dijelova tijela, pa tako i mozga. Vježbanje pomaže u borbi protiv stresa i depresije, a to su glavni čimbenici koji utječu na pamćenje. Kako bi zadržali moždane funkcije na optimalnoj razini i tako se borili protiv demencije, starijim se osobama savjetuje svakodnevna fizička aktivnost.

Socijalizacija U starijoj dobi mnogi postaju skloni zatvaranju u svoj dom te izbjegavanju druženja i fizičke aktivnosti. Uzroci mogu biti različiti, od zdravstvenih problema, do nedostatka motivacije i usamljenosti. No, svakodnevno sudjelovanje u fizičkim aktivnostima može poslužiti kao dobar razlog da se izađe iz kuće, a motivacija za vježbanje može se povećati u dobrom društvu. Vježbanje je tako prilika za socijalizaciju koja pomaže očuvati dobro raspoloženje i cjelokupno mentalno zdravlje.

Kako bi poboljšali mentalno i fizičko zdravlje svojih štićenika, u domu Medisal organiziraju razne aktivnosti koje korisnicima daju priliku da se kreću, budu fizički aktivni i pritom se druže. Osim toga, u domu je osigurana fizikalna terapija i rehabilitacija za one štićenike kojima je to potrebno. Aktivnosti se organiziraju u skladu s potrebama štićenika, njihovom pokretljivošću i zdravstvenim stanjem. Za dostojanstvenu starost, kontaktirajte dom Medisal!


OCIJENI