OCIJENI

Kako uspješno učiti?

Objavljeno: 12.12.2022. 12:10

U današnje vrijeme online nastave i učenja jako je bitno da sami sebi što više olakšamo život i naučimo kako bolje organizirati vrijeme. Donosimo nekoliko savjeta i tehnika kako bolje, brže i učinkovitije organizirati svoje učenje i rješavanje zadataka.

Osim tehnika opisanih u nastavku, tu su i druge korisne smjernice za učenje.

Pomodoro tehnika

„Pomodoro technique“ naziv je za metodu kojom se pospješuje produktivnost pojedinca, učenja te organiziranja i upravljanja vremenom.

Riječ je o vrlo važnoj vještini posebice u današnjem svijetu kada moramo previše toga napraviti ili naučiti, a istodobno imamo sve manje vremena da to učinimo.

Je li vam se ikada dogodilo da ste sami sebi rekli kako počinjete učiti od 18.00  sati i na kraju bi to bilo već 19.00 sati, jer ste u 18.00 sati  baš morali provjeriti što je novo na Instagramu, pa vas je nazvao prijatelj, pa ste osjetili glad i sl.?

Da biste izbjegli ovakvo neuspješno upravljanje vremenom, predlažemo vam da se ukratko upoznate s pomodoro tehnikom.

Ova se tehnika temelji na dobro organiziranom upravljanju vremenom. Tijekom svojeg studiranja, osamdesetih godina 20. stoljeća, Talijan Francesco Cirilo osmislio je ovu tehniku i nazvao je prema kuhinjskom timeru u obliku rajčice kojim se koristio.

Njegova osnovna ideja bila je motivirati se da u kratkom vremenu svlada određeno gradivo.

Došao je do rješenja dijeleći vrijeme učenja na intervale koji idu ovim redom:

  • 25 minuta učenja – 5 minuta pauze
  • 25 minuta učenja – 5 minuta pauze
  • 25 minuta učenja – 5 minuta pauze
  • 25 minuta učenja – 30 minuta pauze.

Važno je naglasiti da, osim ovog pravila, postoje i druga pravila koja omogućuju kvalitetno iskorišteno vrijeme i visoku razinu produktivnosti. Razdoblje tijekom kojeg se uči usmjereno je isključivo na gradivo.

Ako dođe do bilo kakvog prekida, tajmer se vraća na početak.

Ako slučajno završite ranije s učenjem i dalje morate ostati usredotočeni na to gradivo, na primjer ponavljajući već pročitano.

Tijekom pauze od pet minuta potrebno je „odmaknuti“ se od sadržaja učenja, možda na primjer pregledavanjem novosti na društvenim mrežama ( maksimalno 5 minuta), slušanjem glazbe, šetnjom i sličnim.

Zbog čega je ova tehnika učinkovita?

Kratki vremenski intervali potiču motivaciju i poboljšavaju koncentraciju na gradivo što je jedan od preduvjeta za bolje učenje i pamćenje. Osim toga, ova tehnika vam omogućuje vježbanje discipline, osvješćuje percepciju o vremenu te poboljšava organizacijske vještine i sposobnost upravljanja vremenom.

Druga tehnika je: Murder – zapravo ne zvuči tako strašno

Mood – raspoloženje

Understand – razumijevanje

Recall – podsjećanje

Digest – podjela

Expand – proširenje

Review – ponavljanje i preispitivanje

Za početak najvažnija je atmosfera.

U prvom koraku „Mood“ dovoljno je da si stvorite pozitivno okruženje za učenje. Radna okolina bez nekih ometanja, tišina i dovoljno svjetla jedni su od bitnih preduvjeta prije početka učenja. Uz to bitno je biti naspavan (ukoliko vam to obveze dopuštaju), te imati volje da naučite i zapamtite novo gradivo.

Ništa bez razumijevanja

„Understand“ korak objašnjava da nema smisla učiti nešto ukoliko se tome ne posvetite maksimalno na način da se zaista koncentrirate na gradivo koje pokušavate naučiti. Učenje s razumijevanjem najbolji je način, a ukoliko je riječ o gradivu koje morate znati napamet, poslužite se jednom od brojnih mnemotehnika.

U „Recall“ koraku se podsjetite svega

Mnogi u želji da što prije prođu kroz neku literaturu nemaju volje ponoviti to što su pročitali. Ovaj korak često zna biti ključan jer umjesto da „srljate“ kroz gradivo, probajte skoncentrirano i laički prepričati ono što se učili zadnjih nekoliko sati. Samo na taj način, kad sami sebi pričate što ste pročitali, ćete znati gdje još imate prostora za napredak.

Od velike količine gradiva napravite više malih dijelova

„Digest“ metoda savjetuje učenicima i studentima kako se zapravo boriti protiv velike količine literature koju moraju savladati. Ukoliko imate veliku stručnu knjigu ili pak više njih, pokušajte sve to podijeliti na više cjelina kroz manja poglavlja.

Tako ćete i sami biti zadovoljni kad shvatite da ste prošli neke dijelove umjesto da pokušavate „progutati“ odjednom previše podataka.

„Expand“ metoda najbolja za društvene predmete

Ukoliko vam je gradivo neobično ili ne razumijete što se događa, uvijek možete prosurfati internetom i potražiti podatke o autoru, događaju, tehnici ili nekoj drugoj pojavi o kojoj učite. Kroz videa i moguće tekstove na portalima približit ćete si i apstraktnije gradivo, koje će vam postati razumljivije. Osim toga, pozitivna strana je i ta što ćete kroz aktivno istraživanje materijala za učenje u kraćem roku zapamtiti tu literaturu.

Ponavljanje je majka znanja

Nakon što prođete sve ove korake, za završetak „Murder“ metode potrebno je napraviti ponavljanje kroz ispitivanje samoga sebe. Sve što ste naučili zasigurno je negdje ostalo, a samo preispitivanjem ćete otkriti koji dio gradiva vam ide slabije i gdje je zapravo potreban još jedan krug učenja kroz „Murder“ metodu

Za više savjeta posjetite našu web stranicu

OCIJENI