OCIJENI

Kako izvannastavne aktivnosti utječu na motivaciju učenika?

Objavljeno: 30.1.2023. 10:18

Slušanje predavanja, svakodnevno učenje, ispiti, usmene provjere, zadaće, eseji i čine dio obrazovanja, a stres i anksioznost oko svega toga nimalo ga ne olakšava. Danas učenici imaju više obaveza no ikada, a tržište rada zahtijeva sve više početnog iskustva i različitih vještina koje nije moguće „naštrebati” iz knjiga. Sve to utječe na motivaciju, odnosno demotivaciju učenika.

Stoga je za učenika iznimno važan program s različitim izvorima obrazovanja, a izvannastavne aktivnosti upravo to potiču. Kroz izvannastavne aktivnosti učenici otkrivaju svoju kreativnost, vještine, želje i mogućnosti. Izvannastavne aktivnosti im pomažu da pronađu smjer svog osobnog razvoja i interese. Izvannastavne aktivnosti im pomažu postati osobe kakve žele biti.

Koje se izvannastavne aktivnosti preporučuju?

Osim sportskih izvannastavnih aktivnosti, koje ne samo da utječu na psiho-fizičko, mnoge druge aktivnosti pomažu pri zadovoljenju pojedinih interesa učenika. Prije svega, to su dramske, likovne, foto-novinarske, glazbene i literarne aktivnosti, koje potiču kreativnost i izražavanje učenika. Učenici se mogu izraziti kroz pisanje primjerice Blogova o putovanjima ili izradom Godišnjaka za svoj razred.

Praksa

Nisu samo kreativni interesi motivacija za izvannastavne aktivnosti, nego i buduća profesija. Praksa u budućem području rada motiviraju učenike na način da mogu uvidjeti kako će njihovo buduće radno mjesto izgledati i za što se pripremaju i uče. Stoga su programi poput nastave na putovanjima, stručne prakse ili suradnje s privatnim poduzećima odlična motivacija za učenike. Na taj način mogu i pronaći svoje uzore, usmjeriti svoj fokus, ali i steći svoja prva radna iskustva.

Volontiranje

Bilo da se odluče volontirati u struci kako bi stekli vještine potrebne za budući posao ili volontirati za dobrobit onih u potrebi tijekom kojega uče životno važne lekcije i postaju bolji ljudi, na taj način također stječu vještine 'za život'.

Erasmus+ projekti

Sudjelovanje u Erasmus projektima odlična je prilika za osobni rast i razvoj učenika, ali i za uživanje tijekom putovanja. Svaki projekt uči nečemu, stavlja naglasak na različitosti, a opet i na zajedništvo te kroz to iskustvo učenici upoznaju druge zemlje, narode, kulture, šire vlastite vidike i 'rastu'. Izlaženjem iz vlastite zone komfora učenici postaju otvoreni za nova iskustva. Jačaju se i vještine govorenja, osobito na stranom jeziku. Potrebno je uložiti malo vremena izvan sati same nastave, ali se isplati na više razina.

„Učimo za život, ne za školu”

Učenje za školu je važno, ali zato jer vodi učenju za život. Učenje za život je puno više od udžbenika. Toga su svjesni u privatnoj školi s pravom javnosti LINIGRA, gdje učenici mogu pronaći različite izvannastavne aktivnosti za sebe. U LINIGRI potiču dinamičan izvor obrazovanja, zadovoljavajući potrebe svakog učenika, jer vjeruju da svaka osoba zaslužuje priliku postići svoj potencijal te da je učenje esencijalni cjeloživotni proces.Za više informacija posjetite našu web stranicu


OCIJENI