OCIJENI

Kako zaštititi vid kod djece

Objavljeno: 10.9.2021. 9:42

Budući da djeca danas provode velik broj sati ispred malih ekrana, većina roditelja je zabrinuta za kvalitetu vida svoje djece. Upravo zato roditelji nastoje, od najranije dobi, zaštititi djecu od pojave dioptrije odnosno prevenirati razne probleme s vidom koji mogu nastati kao posljedica gledanja u ekran.

Osim genetskog, vrlo važan faktor koji utječe na pojavu kratkovidnosti kod djece je naprezanje očiju koje je, uglavnom, posljedica čestog i dugotrajnog gledanja u ekran.

Kako biste zaštitili vid kod djece, potrebno je ograničiti vrijeme koje vaši mališani provode ispred mobitela, tableta ili računala. Budući da djeca nisu svjesna koliko vremena provode pred ekranom, potrebno im je to osvijestiti te ih upozoriti da rade pauze od gledanja u ekran. Takve su pauze ključne u zaštiti zdravlja očiju.

Pauze od gledanja u ekran zapravo reduciraju umor koji je prisutan kod prevelikog naprezanja uslijed gledanja u ekran. Stručnjaci često preporučuju pravilo „20-20-20“ koje nalaže da bi svakih 20 min dijete trebalo odmaknuti od ekrana i gledati predmet koji je od njihovog oka udaljen 20 stopa tj. 6 metara i to barem 20 sekundi.

Osim o količini vremena koje provode ispred ekrana, potrebno je voditi računa o uvjetima korištenja uređaja s ekranom. Npr. kod računala, udaljenost između oka i ekrana trebala bi iznositi od 40 do 70 cm. Isto tako, valja podesiti svjetlinu te font na uređaju koji djeca koriste. Prejako osvjetljenje uzrokuje naprezanje očiju. A veličinu teksta i kontrast potrebno je individualno prilagoditi.

Također, valja imati na umu i temperaturu boje ekrana koja zapravo opisuje spektar vidljive svjetlosti koju emitira zaslon u boji. Plavu boju koja ima kratku valnu duljinu vidljive svjetlosti te zahtijeva više naprezanja očiju, potrebno ju je smanjiti tj. podesiti na onu narančastu ili crvenu. Međutim, imajte na umu da je kod nekih uređaja temperatura boje zaslona prilagođena automatski.

Roditelji bi trebali obratiti pozornost na učestalost treptanja i trljanja očiju kod djece. Jednako kao i kod odraslih, i kod djece kada se fokusiraju na nešto mozak blokira treptanje kako ne bi izgubio sliku. Rijetko treptanje isušuje oči, a suhoća oka čest je problem modernog doba. Ako primijetite da su vašem djetetu oči često suhe pri gledanju u ekran, kapanje umjetnih suza riješit će taj problem. Ako želite na prirodan način riješiti taj problem, potrebno je više vremena provoditi na svježem zraku.

Najefikasniji način zaštite vida kod djece je preventivni pregled. Isto tako, brigu oko očiju vaših mališana trebate prepustiti provjerenim stručnjacima poput onih u optici Lineta. Vrhunski stručnjaci u optici Lineta naglašavaju važnost preventivnih pregleda jer se tako najefikasnije mogu prevenirati brojne bolesti oka.

U suvremeno opremljenim prostorima Optike Lineta, uz kvalitetnu kontrolu vida, dobit ćete savjet i prijedlog najboljeg rješenja za vaše dijete. Rezervirajte svoj termin već danas!

Za više informacija posjetite: optikalineta.com.hr

OCIJENI