OCIJENI

Kontaktne leće: Savjeti za pravilnu njegu i nošenje

Objavljeno: 14.11.2023. 9:11

Kontaktne leće su popularan i praktičan način korekcije vida koji omogućava mnogim ljudima vidjeti jasnije bez potrebe za naočalama. Međutim, kako biste osigurali udobnost i sigurnost nošenja kontaktnih leća, važno je pridržavati se određenih smjernica za njegu i nošenje. U ovom članku ćemo pružiti korisne savjete kako pravilno skrbiti o svojim kontaktnim lećama. 

Pranje ruku

Prije nego što stavite ili skinete kontaktne leće, obavezno operite ruke sapunom i vodom te ih dobro osušite čistim ručnikom. To će spriječiti prijenos bakterija na leće, smanjujući rizik od infekcija oka. 

Pravilno rukovanje s kontaktnim lećama

Kako biste izbjegli oštećenja kontaktnih leća, uvijek ih držite jagodicama prstiju. Izbjegavajte upotrebu noktiju jer mogu izgrebati leću ili je oštetiti.

Upotreba pravilne tekućine za održavanje kontaktnih leća

Koristite samo rješenje koje vam je preporučio vaš optometrist. Nikada ne koristite vodu, slinu ili druge tekućine umjesto tekućine za čišćenje i dezinfekciju leća jer to može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem očiju i vidom.

Redovito čišćenje i dezinfekcija 

Svake večeri prije spavanja izvadite kontaktnu leću, stavite na dlan, dodajte nekoliko kapi tekućine za čišćenje i nježno je protrljajte s jagodicom prsta, zatim je odložite u posudicu za leće i dodajte tekućinu za čišćenje i dezinfekciju toliko da je leća potpuno uronjena u tekućinu, zatvorite posudicu i ostavite kroz noć. Sve isto ponovite s drugom lećom. Ujutro izvadite leću iz posudice, kratko je isperite tekućinom i stavite u oko. Staru tekućinu bacite, isperite posudicu vodom i dobro osušite čistim ubrusom te stavite poklopac. Iduću večer ponovite cijeli postupak. Koristite čistu posudicu za čuvanje leća i uvijek je držite zatvorenom. Uzmite novu posudicu svaki puta kada počnete koristiti novu bočicu tekućine kako biste spriječili kontaminaciju. 

Izbjegavajte nošenje leća dok spavate 

Iako postoje posebne kontaktne leće koje su dizajnirane za nošenje tijekom spavanja, većina leća nije namijenjena za takvu svrhu. Redovito nošenje leća tijekom noći može smanjiti dotok kisika do rožnice i povećati rizik od infekcija.

Zamjena leća prema preporuci optometrista 

Slijedite preporuke vašeg optometrista o učestalosti zamjene kontaktnih leća. Neki tipovi leća trebaju se mijenjati svakodnevno, dok su drugi namijenjeni za dvotjedno ili mjesečno nošenje. Redovita zamjena leća pomaže u održavanju zdravlja vaših očiju dok nošenje kontaktnih leća preko roka trajanja neprimjetno oštećuje vaše oči i ostavlja trajne nepopravljive posljedice.

Pazite na simptome problema 

Ako primijetite crvenilo, iritaciju, suhoću ili bol u očima tijekom nošenja kontaktnih leća, odmah ih izvadite i posjetite oftalmologa (očnog liječnika). Ignoriranje simptoma može dovesti do ozbiljnih problema s vidom.

Pravilna njega i nošenje kontaktnih leća ključni su za očuvanje zdravlja vaših očiju i postizanje najboljeg mogućeg vida. Slijedeći ove smjernice i redovito se savjetujući s optometristom, možete uživati u udobnosti i jasnom vidu koji pružaju kontaktne leće.

Posjetite Optiku Lineta i osigurajte si vrhunsku skrb za vaše oči. Naši stručnjaci će vam pružiti besplatno mjerenje dioptrije i savjetovati o najboljem rješenju u obliku naočala ili kontaktnih leća. Rezervirajte si svoj termin jer mi vam jamčimo ne samo za kvalitetu proizvoda već i za udobnost nošenja.

OCIJENI