OCIJENI

5 važnih činjenica o sivoj mreni

Objavljeno: 10.10.2022. 19:51

Siva mrena ili katarakta je bolest oka koja uzrokuje zamućenje očne leće, zbog čega se sve više smanjuje prolaz svjetla u unutrašnjost oka. Kao posljedica toga, dolazi do postupnog slabljenja vida. Ako sumnjate da biste mogli imati sivu mrenu, spremate se na operaciju ili vas zanima jeste li u rizičnoj skupini za razvoj ove bolesti, nastavite čitati, jer donosimo 5 najvažnijih činjenica o sivoj mreni!

  1. Siva mrena je vodeći uzrok sljepoće u svijetu

Siva mrena je progresivna bolest, što znači da će se simptomi s vremenom pogoršavati. Ako se ne liječi, ona u konačnici uzrokuje sljepoću. Prve simptome sive mrene teško je primijetiti, a pacijenti koji ih zamijete često misle da su im samo potrebne nove naočale. Kako bi se siva mrena otkrila u što ranijoj fazi, potrebno je redovito odlaziti na kontrolne preglede kod oftalmologa.

  1. Siva mrena najčešće pogađa osobe starije od 60 godina

Starenjem očna leća postaje tvrđa i pojavljuju se razni problemi s vidom. Siva mrena među najčešćim je dijagnozama kod populacije starije od 60 godina. Prvi simptom je mutan i maglovit vid, a s vremenom se može pojaviti osjetljivost na jarka svjetla i otežan noćni vid. Kod nekih se osoba pojavljuje i dvostruki vid. Ako imate preko 60 godina i primjećujete pogoršanje vida zbog kojeg vam je teško obavljati svakodnevne aktivnosti, što prije se naručite na pregled.

  1. Operacija je jedini način liječenja sive mrene

Do danas još nije otkriven lijek koji bi usporio napredovanje sive mrene i odgodio sljepoću, tako da je jedini način liječenja operacija. Operacija je rutinski postupak kojim se u oko ugrađuje umjetna intraokularna leća koja zamjenjuje pacijentovu zamućenu leću. Zahvat traje svega 15-30 minuta, a prvi rezultati vidljivi su već sljedeći dan. Zahvat se provodi pod lokalnom anestezijom, tako da je bezbolan, a mirovanje nakon operacije nije potrebno. Četiri tjedna nakon operacije u oči se ukapavaju kapi koje ubrzavaju oporavak i sprječavaju nastanak upale.

  1. Osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su razvoju sive mrene

Visoka razina šećera u krvi uzrokuje oštećenje oka. Prema nekim istraživanjima, osobe koje pate od dijabetesa, su za 60% sklonije obolijevanju od sive mrene. Ako bolujete od dijabetesa, uz redovitu kontrolu razine šećera u krvi, važno je kontrolirati i očno zdravlje.

  1. Prekomjerna izloženost suncu doprinosi razvoju sive mrene

Kada se govori o štetnim utjecajima UV zraka, uglavnom se misli na njihov utjecaj na kožu. Međutim, dokazano je da prekomjerna izloženost UV zrakama može uzrokovati sivu mrenu. Najbolji način zaštite je nošenje sunčanih naočala.

Ako vam je potrebna operacija sive mrene, kontaktirajte Polikliniku Fokus u Varaždinu, čiji stručnjaci imaju 25 godina iskustva u obavljanju ovog zahvata. Nakon klasične operacije sive mrene, pacijenti moraju nositi naočale za čitanje jer umjetna leća ne može mijenjati svoju jakost, kako je to činila prirodna leća. Međutim, u Poliklinici Fokus možete ukloniti sivu mrenu najsuvremenijom ultrazvučnom PHACO metodom  s ugradnjom intraokularnih asferičnih monofokalnih ili multifokalnih leća. Ova operacija omogućuje vam jasan vid na daljinu i na blizinu bez naočala već dan nakon zahvata! Naručite se na pregled telefonski ili putem obrasca i iskoristite popust od 30% na operaciju sive mrene.

OCIJENI