OCIJENI

Kako zaštititi vid od digitalnog naprezanja očiju i plavog svjetla?

Objavljeno: 27.5.2020. 16:51

Digitalni uređaji nesumnjivo čine sastavni dio naših života. Istraživanje britanskih psihologa 2018. godine prikazalo je da prosječan čovjek provede čak 6 sati pred ekranom, što znači da velik broj ljudi veći dio svog dana provede uz digitalne uređaje.

No kakve posljedice takav način života ostavlja na naš vid i oči? Učestala i dugotrajna upotreba digitalnih uređaja najčešće ima sljedeće posljedice:
- crvene, suhe i umorne oči
- nedostatak sna.


Razlog takvog utjecaja je u tome što digitalni uređaji emitiraju takozvano plavo svjetlo. Plavo svjetlo je dio vidljivog spektra s valnom duljinom između 400 i 500 nm. Ono je bitno za naš bioritam i druge biološke funkcije u tijelu, zbog čega utječe na spavanje, koncentraciju i ponašanje. Istraživanja su pokazala da je plavo svjetlo između 400-420 nm, odnosno kakvo emitiraju digitalni uređaji, upravo najopasnije.

Kako se možemo zaštititi od svakodnevnog utjecaja plavog svjetla i naprezanja očiju? Uz optička pomagala poput naočalnih leća i leća sa zaštitom od plave svjetlosti, mogućnost prolaza štetne plave svjetlosti puno je manji. Nošenjem navedene zaštite na dioptrijskim pomagalima smanjuje se suhoća i zamor očiju te nesanica.Naočalne leće i i leće sa zaštitom od plave svjetlosti možete pronaći u optikama. Jedna od optika na području Međimurske i Varaždinske županije jest Optika Lineta, s poslovnicama u Varaždinu, Prelogu i Čakovcu. Osim naočalnih leća i kontaktnih leća, u ponudi još imaju i sunčane naočale, a nude i besplatnu provjeru vida i mjerenje dioptrije. Za više informacija posjetite njihovu web stranicu.
OCIJENI