OCIJENI

Šljivovica

Šljivovica je jedna od najpoznatijih rakija s ovih prostora, a često se koristi i kao sinonim za rakiju u opće. U Slavoniji šljivovica ima gotovo mitsko značenje. Teško da je u prošlosti bilo kuće koja nije imala vlastiti šljivik, koji je uglavnom služio za dobivanje sirovine za proizvodnju rakije. U 19.st. se rakija pekla u lončarskim kotlovima, koje su poslije zamijenili bakreni. Bogatiji seljaci su imali vlastite «pecare», prostore za proizvodnju rakije, koje su uz naknadu posuđivali onima koji ih nisu imali. U prošlosti je šljivovica bila neizostavna pri svakodnevnim poslovima, kod oranja, sjetve, žetve, kupljenja sijena, a osobito u posebnim prilikama poput vjenčanja, sprovoda ili krštenja; dakako bilo je onih koji su je uživali i svaki dan. Spravili smo upravo takvu, tradicionalno kvalitetnu, ali proizvedenu modernom tehnologijom uz djelovanje najkvalitetnijih kvasaca, Šljivovicu Perković. Dobivena je od probranih šljiva iz Like i Banije, koje smo odkoštičili, zatim nakon pažljivo kontrolirane fermentacije fino destilirali, te ostavili odležati u drvenim bačvama što šljivovici daje završnu aromu i boju.

OCIJENI