OCIJENI

Rogač

Rogač je biljka koja se na Mediteranu uzgaja već 4000 godina zbog ploda – mahune, koja je , osušena, zanimljiva i ukusna zamjena čokoladi. Zbog svoje prirodne slatkoće, rogač zamjenjuje kakao i proizvode od kakaa. Tijekom povijesti pjevači su žvakali jestivu mahunu i zrna iz mahune rogača, jer se vjerovalo da time pročišćuju grlo i glas. Zbog visokog udjela tanina, rogač se često rabi i pri probavnim smetnjama. Mahune rogača koje rabimo pri proizvodnji rakije od rogača ili popularne “Rogačice” dopremamo s otoka Visa, jednog od naših najsunčanijih otoka. Višemjesečnom mceracijom ili odležavanjem mahune rogača u najkvalitetnijoj rakiji jabukovači ekstrahirano je sve bogatstvo njegove arome. Istodobno, time naša rakija dobiva prepoznatljivu kristalno smeđu boju. Ponosni smo što je odlešavanjem posebno očuvano ljekovito djelovanje rogača na probavu, te stoga “Rogačicu” preporučamo i kao digestiv. Najvjerojatnije je upravo rogač bio hrana kojom se u biblijskim vremenima hranio Ivan Krstitelj, pa se stoga plod rogača naziva i “Kruhom Svetog Ivana”. U antičko doba sjemenke rogača su služile kao jedinica mjere pri vaganju zlata, jedna sjemenka = 1 karat (keration, grč. = zrno rogača) jer bez obzira na veličinu zrna i uvjete čuvanja, sjemenka rogača ima uvijek istu masu od 0,28 gr. Karat se i danas rabi kao mjera za 0,18 gr. zlata grama i dijamanata.

OCIJENI