OCIJENI

Zavičajna povijest za sve uzraste

Objavljeno: 20.8.2022. 12:23

Znate li puno o svojoj zavičajnoj povijesti? Kroz odrastanje dobivamo puno informacija o svom kraju, ali važno je njegovati povijesti i kulturnu baštinu i u odrasloj dobi. Muzeji su tu upravo s tim ciljem: ne dopuštaju da se povijest zaboravi, a djecu i odrasle podsjećaju na uključivanje u očuvanju hrvatske materijalne i nematerijalne baštine.

Muzej Međimurja Čakovec jedan je od primjera kako na zabavan način spojiti najmlađe i one starije u očuvanju i istraživanju zavičajne povijesti.

Nematerijalna baština - radionice

Prvi dio projekta održavao se u lipnju prošle godine, gdje je naglasak bio na snimanju dokumentarnih filmova o nematerijalnim dobrima. Ove se godine projekt fokusira na radionice vezane uz nematerijalna dobra s područja Međimurja.
Radionica koja spaja uzraste bila je
radionica “Črnih pisanica” na kojoj su sudjelovali učenici trećih razreda osnovne škole i korisnici doma za starije i nemoćne. Radionice su prvi dio projektnih aktivnosti u ovom projektu kojim se nastavlja popularizacija nematerijalne baštine i prenošenje vještina.

Muzeologajnica

Za one najmlađe tu je i muzeologajnica: projekt osmišljen za mlađe uzraste koji kroz igru i radionice stječu znanje o zavičaju.
Projekt je prilagođen grupama vrtićkih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih uzrasta te se najčešće sastoji od niza aktivnosti.
Nedavno održana muzeologajnica bila je za djecu na ljetnim praznicima i obuhvaćala je radionice za djecu od 6-12 godina. Predstave, izrada slikovnice, kreativne radionice i igraonice bile su dio ljetne Muzeologajnice.

Za one nešto starije uzraste osmišljene su radionice poput “Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće” kroz koju srednjoškolci dobivaju znanje o vlastitoj baštini, ali i trenutnim trendovima.

Izložbe

Dok su osovnoškolski i srednjoškolski uzrasti na radionicama, odrasli mogu posjetiti aktualne izložbe u muzeju. Izložbe umjetnika traju oko mjesec dana, ali nekad to zna biti i duže.

Muzej možete pronaći na adresi Trg Republike 5 u Čakovcu, a za nadolazeće ili aktualne izložbe možete posjetiti njihovu službenu web stranicu. Ako mislite da vaše dijete treba naučiti više o zavičajnoj povijesti, na njihovoj web stranici možete se prijaviti na sljedeću Muzeologajnicu. 

OCIJENI